Нов стенопис на параклиса „Св. Спас“

  • 0
  • 119 преглеждания

Осем казана с жертвен корбан приготвиха за празника “Свето Възнесение Господне” от църковното настоятелство на грама край известното Спасово кладенче в местността “Салта Алан” над Златица. Предстоятелят на Божия дом – архиерейският наместник ставрофорен свещеноиконом отец Йордан Георгиев сподели, че жертвените животни – осем овце, са дарение от Петър и Надежда Кържилови, лично от кмета инж. Магдалена Иванова, от Станко Метанов, от църковното настоятелство и общината, свещеникът също закупил едно животно за традиционната гозба, а има и от други дарители.

Поради лошото време и в сряда вечерта, а и в четвъртък през деня, посетителите не бяха много, довери отец Йордан, но макар и по-малко от други години, почти през целия ден потокът от посетители на известното с лековитата си вода изворче и на храма, бе постоянен.

Манастирският комплекс тази година може да се похвали с две нови придобивки – осемте казана с корбан приготвяха цял екип от майстори готвачи – Филатка Рашева, Асен и Радка Самарджиеви и помощници в новата магерница, съградена на ската в планината, непосредствено до храма. А другата е, че вече е изографисан сводът на параклиса от – баща и дъщеря майстори-зографи от столицата. Изписването е съвместно със средства на община Златица и на настоятелството. Работата ще продължи и по стените на храма, каза отец Йордан. Той изрази най-сърдечна благодарност на всички дарители за празника и на помогналите за обновлението на храма.

За уважилите патронния ден на манастира и спазили традицията да вкусят от чистите води на изворчето, се предлагаха на няколко места подслон и ароматна скара, напитки и лакомства, както и сувенири и играчки за деца. Пришълец извън района бе разположил на малката си сергия порцеланови фигури с изображения на Спасителя, Богородица и светии, които обаче не се харчеха. Той довери, че е бил в чужбина и там хората ги купували с охота, защото смятали, че във всеки дом трябва да има по нещо, свързано с Христовата вяра. А и фигурките бяха едновременно и съдчета за съхранение на светена вода.

Малко след 12:30 часа на манастирския комплекс “Свето Възнесение Господне” пристигна кметът инж. Иванова, както и работещи в общинската администрация. Спазена бе стародавната традиция всеки да запали по свещ в храма за свое и на близките си здраве и благополучие. Отец Йордан благослови и поръси всички със светена вода.

ПИРДОПСКИТЕ ТУРИСТИ
Prev Post ПИРДОПСКИТЕ ТУРИСТИ
Модерният комплекс „Етропóлия“ бе официално открит
Next Post Модерният комплекс „Етропóлия“ бе официално открит
Related Posts

Leave a Comment: