ПИРДОПСКИТЕ ТУРИСТИ

  • 0
  • 122 преглеждания

Отбелязаха годишнини на дружеството си и на Методи Стоянов

Всяка година на 22 май членовете на Туристическо дружество “Паскал” се събират в местността “Борова гора”, на мястото, където е основано на същия ден през 1924 година първото в района дружество на почитателите на пешеходния туризъм и планините – “Косица”.

Традиционната среща на планинарите, открита от председателя на сдружението Ваня Сараджова, бе посветена на 93-та годишнина на сдружението и на 140 години от рождението на Методи Стоянов – човекът, който пръв даде идеята и работи всеотдайно за полагането на основите и развитието на туристическото движение в града. Сред участниците в събитието бяха кметът на община Пирдоп Ангел Геров, дългогодишни членове на дружеството и млади последователи.

За историята на ТД “Косица”, чийто приемник днес е Туристическо дружество “Паскал”, за Почетния председател дълги години Методи Стоянов и за неговите съмишленици през годните, говори Адриана Момчилова. Тя открои приноса на пирдопчанина и неговите заслуги за популяризиране на пешеходния туризъм. Споделено бе, че първият председател е бил и първият българин, който е преминал по маршрута на четата на Георги Бенковски от гр. Панагюрище до местността костница, където е загинал, като е извършил четири такива прехода през годините. Пак той е инициатор за изграждане на средищната хижа “Паскал” в Стара планина над Пирдоп и за провеждане на туристически преход през 30-те години на миналия век по границите, описващи пирдопското землище.

Пак по традиция на тържеството, посветено на годишнините на дружеството и на юбилея на Методи Стоянов, бе разчупена пита и всички присъстващи бяха почерпени с по късче от нея, мед и чубрица. Организирана бе и скромна трапеза с ястия и лакомства, донесени от членове на дружеството.

В ОБЩИНА АНТОН - Забавления за малчуганите за Деня на детето
Prev Post В ОБЩИНА АНТОН - Забавления за малчуганите за Деня на детето
Нов стенопис на параклиса „Св. Спас“
Next Post Нов стенопис на параклиса „Св. Спас“
Related Posts

Leave a Comment: