Нови лазарки в село Душанци

  • 0
  • 124 преглеждания

Тринадесет момичета от с. Душанци, сред които и най-малката – четиригодишната Мария-Александра Делчева, отбелязаха моминския празник Лазаровден. Групата от девойки, организирани от ръководството на читалище „Светлина“ в селото, е обновена и в състава й има няколко, които са за първа година, сподели председателят на настоятелството на културната институция Кристина Петкова. Новите Сирма, Даная, Мариета и Вероника, наравно с Ванеса, Божидара, Цветина, които участват в честването на обичая за трети път, въпреки студеното време и дъжда, обиколиха очакващите ги с нетърпение жители на селото. Една от малките моми е четвъртокласничка, ученичка в НУ „Тодор Влайков“, а всички останали са възпитаници на СУ „Саво Савов“, ученици от пети до седми клас.

Г-жа Петкова казва, че по-големите помагат и предават на по-малките и новите знанията си за моминския ритуал, песните и танците, с които поздравяват душанчани за Лазаровден. Освен пожелания за здраве и плодородие, успешна и благодатна година, те внасят в домовете им и настроение, венчета от цветя и върбови клонки, каквато е традицията.

Най-напред лазарките посетили кмета на село Душанци Валентин Петков и зам.-кмета на община Пирдоп Вера Бойчева. А след това и почти всички къщи в селото. Навсякъде ги дарявали с яйца и лакомства и отговаряли на пожеланията на лазарките за здраве, с благодарност и сърдечност.

В обиколката на с. Душанци не участва само малката Саня, но пък тя първа от момичетата в селото влезе в храма „Св. Св. Кирил и Методий“, където традицията също изисква да се внесат върбови клонки. А от тях на Цветница си вземат за украса на дома всички, които се черкуват на празника в неделя.

В ОБЩИНА ЧАВДАР  Карнавал на приказните герои
Prev Post В ОБЩИНА ЧАВДАР Карнавал на приказните герои
В ЧЕЛОПЕЧ  Красиви лазарки огласиха дворовете на стопаните
Next Post В ЧЕЛОПЕЧ Красиви лазарки огласиха дворовете на стопаните
Related Posts

Leave a Comment: