ОБРОЧЕН КРЪСТ Намери пирдопчанин в коритото на река Славци

  • 0
  • 114 преглеждания

Неголям, но тежък каменен кръст е намерил преди доста време в коритото на река Славци Пламен Караиванов от гр. Пирдоп. За находката си той съобщил на кмета на общината Ангел Геров, за да се реши каква да бъде по-нататъшната съдба на Светия символ.

Кръстът е от гранит, няма надпис върху него, а на лицевата му страна е изрязан кръст. Как е попаднал в коритото на реката, може само да се предполага. Г-н Караиванов смята, че е привнесен в района при засипването на брега на реката със скални материали, извършено преди месеци, за да се спре възникнало след валежи свлачище на терена.

Предстоятелят на пирдопската църква „Свето Успение Богородично“ отец хаджи Недко Бръмбаров припомни, че в района на параклиса „Свети Георги“, който е близо до мястото, където е открит кръстът, е имало през Възраждането некропол. В него са били погребвани починали по време на Голямата чума в началото на XIX в. За нея пише в летописа си и даскал Тодор Пирдопски, като отбелязва, че от епидемията са загубили живота си над 1000 жители на селището. Липсата на обозначителни текстове по камъка показва, че най-вероятно е оброчен знак, т. е. бил е поставен, неизвестно къде, върху място, считано от предците ни за свято и почитано от тях.

Оброчният кръст е съхранен в дома на Пламен Караиванов. При подходящ повод или при отбелязване на значим християнски празник, той ще бъде поставен в двора на храм „Свети Георги“, увери отец хаджи Недко Бръмбаров.

ЕЛИЦА ТОДОРОВА   Втора на 1500 метра на турнира „Академик“
Prev Post ЕЛИЦА ТОДОРОВА Втора на 1500 метра на турнира „Академик“
ДВА ОТБОРА НА ФК „ПИРДОП“  Мериха сили с тимове от страната на „Панагюрище Рита“
Next Post ДВА ОТБОРА НА ФК „ПИРДОП“ Мериха сили с тимове от страната на „Панагюрище Рита“
Related Posts

Leave a Comment: