ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ В ПИРДОП За кредит от 3.7 млн. лв. при 2 % лихва

  • 0
  • 108 преглеждания

На 2 септември в лекторията на читалище „Напредък“ в гр. Пирдоп се състоя обществено обсъждане на намерението на общината да предприеме действия за изпълнение на проект „Реконструкция на улици и прилежащи тротоари на територията на гр. Пирдоп, Община Пирдоп“. Предвижда се финансирането на дейностите да се осъществи чрез вземане на дългосрочен нисколихвен кредит от Фонд „ФЛАГ“.

В дискусията по темата участваха кметът Ангел Геров, главният счетоводител на общината Нина Николова, общинските съветници Анна Нейкова, Мария Бръмбева и Станислав Готев,         кметът на Кметство Душанци Златка Кънева, жители на град Пирдоп и село Душанци.

По темата на общественото обсъждане обстойно изложение направи кметът Ангел Геров. Той обясни, че проектът предвижда вземането на заем до 3.7 млн. лева, при лихва до 2 %, със срок за погасяване от 15 до 20 години. В инвестиционното намерение на местната власт влизат 16 обекта, като се предвижда надграждане на сега изпълнявания проект за рехабилитация на седем улици. Включено е завършване на ремонта на улица „Славци“ в частта от ул. „Бобьовица“ до пл. „Скалата“ и създаване на връзка между нея и незаконната улица „Шеста“, която в момента заобикаля читалище „Напредък“ от север и изток. По този начин ще бъде облекчен трафикът на автомобили в центъра на Пирдоп.

Присъстващи на обсъждането граждани оспориха ефективността на намерението, тъй като ще е скъпо начинание за общината, при връщането на заема до 15 – 20 години. Жители на Душанци се поинтересуваха, защо улиците в селото им са изключени от проекта. Кметът г-н Геров заяви, че уличната мрежа в Душанци е в по-добро състояние от тази в Пирдоп, селото не е пренебрегнато, и каза, че ще отправи запитване към Фонд „ФЛАГ“ дали проектът, с който се кандидатства за финансиране, може да включва улици в две селища. Той посочи, че според изискванията, всички улици, които се реконструират в Пирдоп имат връзка с първокласна пътна мрежа.

Целта е ремонтираните улични платна и тротоари да не се нуждаят от корекции в следващите 20 години. Общински съветници и граждани попитаха дали е възможно улици, които са включени в проекта, могат да бъдат заменени с други, нуждаещи се повече от ремонт. Кметът заяви, че това ще бъде проверено и ако е възможно, ще се направи. Същото се отнася и до село Душанци, каза той.

По време на общественото обсъждане бяха поставени и въпроси за ремонта на прилежащите пространства край жилищните блокове в Пирдоп, които са в трагично състояние, за гаранциите по отношение на асфалтовото покритие на улици след изпълнението на водния проект на Пирдоп, и др. От отговорите на г-н Геров стана ясно, че гаранцията за възстановената асфалта над изкопите за водопровода и канализацията е само една година, а мониторинговият период – пет и изтича през 2021 г.

В ОБЩИНА ЧАВДАР  Ентусиасти полагат основите за развитие на спорта Даунхил
Prev Post В ОБЩИНА ЧАВДАР Ентусиасти полагат основите за развитие на спорта Даунхил
КУЛТУРИСТЪТ НЕНКО АНДРЕЕВ ОТ ПИРДОП   Абсолютен шампион на България
Next Post КУЛТУРИСТЪТ НЕНКО АНДРЕЕВ ОТ ПИРДОП Абсолютен шампион на България
Related Posts

Leave a Comment: