ОБЩИНА ЗЛАТИЦА И „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Финализираха проект за популяризиране на исторически обекти

  • 0
  • 96 преглеждания

На 14 октомври на западния вход-изход на гр. Златица се състоя церемонията по откриването на указателна табела за насочване на посетителите от други района ни Средногорието и страната към исторически и туристически обекти в града. Проектът за разполагането на четири такива табели е част от партньорската програма на общината и „Аурубис България“, и дава информация за два от най-известните паметници на културата с местно значение в Златица – часовниковата кула от 1777 т. и метохът, приютявал през 1872 г. Апостола на свободата Васил Левски с разстоянията до тях.

На тържеството присъстваха изпълнителният директор на компанията Тим Курт, кметът на общината инж. Стоян Генов, инж. Теодор Дуралиев и Ивайло Георгиев от дружеството, представители на фирмата и общинската администрация. За значението на проекта за привличане интереса на любителите на старините говори инж. Генов. Той подчерта, че един от приоритетите на общинското ръководство е развитието на историческия туризъм и запознаване на гостите на Златица с емблематични паметници от предходните епохи, с които градът се гордее и са част от неговото минало. Инж. Стоян Генов благодари на колектива на компанията за реставрацията през 2019 г. на метоха, и превръщането му в музей, с експозиция за Васил Левски и бита на златичани през Възраждането. Популяризирането на двата обекта е част от поредицата инициативи, които имат за цел да наредят Община Златица на туристическата карта на България, каза той. Предстои в близко бъдеще да се проведе фотопленер, създаване на нов туристически сайт и изпълнението на проекта „Дядовата ръкавичка“ – инициатива на колектива на „Аурубис България“, подкрепена от общината, която ще се реализира през 2021 г.

Инж. Стоян Генов благодари на изпълнителния директор на компанията Тим Курт за подкрепата и за усилията на дружеството за популяризирането на Златица. Г-н Курт заяви, че проектите от партньорската програма с общината са общо дело, защото фирмата и жителите на Златица са едно семейство, в което се работи задружно, с успех и мисъл за бъдещето.

Откриване на табелата направиха Тим Курт, инж. Стоян Генов. По-късно участващите в церемонията посетиха параклиса „Света Петка“ в местността „Бакаджик“, където архиерейският наместник ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев отслужи тържествена литургия и водосвет в чест на патронния ден на храма и неговата покровителка Преподобна Петка Българска. За здравето на посетителите на Божия дом бе приготвен постен курбан от боб и зеленчуци, тъй като бе сряда – ден, в който по каноните на православната църква не се консумира блажно ястие.

Фотопленер на индивидуален принцип в Средногорието  „Аурубис България“ и общините Златица, Пирдоп и Антон канят любителите на фотографията на поредното предизвикателство
Prev Post Фотопленер на индивидуален принцип в Средногорието „Аурубис България“ и общините Златица, Пирдоп и Антон канят любителите на фотографията на поредното предизвикателство
ТРИМА СВЕЩЕНИЦИ  Осветиха подарен на църквата в Челопеч проскинитарий
Next Post ТРИМА СВЕЩЕНИЦИ Осветиха подарен на църквата в Челопеч проскинитарий
Related Posts

Leave a Comment: