ТРИМА СВЕЩЕНИЦИ Осветиха подарен на църквата в Челопеч проскинитарий

  • 0
  • 85 преглеждания

В четвъртък, 15 октомври, предстоятелят на храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в с. Челопеч отец Антоний Марчев и свещениците отец хаджи Недко Бръмбаров от гр. Пирдоп и отец Николай Славчев от с. Мирково, в присъствието на миряни, отслужиха тържествен водосвет. Той бе посветен на освещаването на подарен на храма чудесен резбован проскинитарий – специална поставка от църковния интериор за разполагане на икони. Новата придобивка на черквата в селото е приела и реплика на иконата на Света Богородица „Достойно Есть“.

По време на службата тримата свещеници благословиха даренията и ги поръсиха със светена вода. Отец Антоний разказа, че проскинитарият е изработен по поръчка на боголюбив и благодетелен жител на Средногорието, пожелал да остане анонимен, специално за храма в село Челопеч. А иконата е копие на чудотворната „Света Богородица Достойно Есть“ от българска килия, намираща се в местността „Пение“, в околностите на административния център на Света Гора на полуостров Атон – Карея. Тя е изработена от монахини на Клисурския манастир „Св. Св. Кирил и Методий“ в близост до градовете Берковица и Вършец,  Северозападна България. Нека тази икона да бъде покровител и пазител не само на челопечани, а и на миряните от цялото Средногорие, пожела отец Антоний. Отец Николай Славчев добави, че реликвата ще помага на всички, които дълбоко вярват в Иисус Христос и свято спазват традициите на Източното православие.

Първото чудо, свързано с иконата „Св. Богородица Достойно Есть“, е от 982 г., когато в българската килия в местността „Пение“ се появил пред млад послушник Архангел Гавриил и изписал с пръст върху камък думите „Достойно есть, яко воистину блажити тя, Богородицу, присноблаженную и пренепорочную, и матер Бога нашего“. От тогава тази молитва се изпълнява при всички служби, посветени на Света Богородица. А химнът „Достойно есть“ е сътворен от българския църковен композитор Йоан Кукузел през XIV век. Повече от хиляда години, от края на Х век до днес, чудотворната икона „Света Богородица Достойно Есть“ се съхранява в съборната църква в Карея. У нас копие на тази икона има в храм „Свети Александър Невски“ в София.

ОБЩИНА ЗЛАТИЦА И „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“  Финализираха проект за популяризиране на исторически обекти
Prev Post ОБЩИНА ЗЛАТИЦА И „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Финализираха проект за популяризиране на исторически обекти
ОТЕЦ ХАДЖИ НЕДКО БРЪМБАРОВ  На шестдесет години
Next Post ОТЕЦ ХАДЖИ НЕДКО БРЪМБАРОВ На шестдесет години
Related Posts

Leave a Comment: