ОЛИМПИЙСКИЯТ ШАМПИОН БОЯН РАДЕВ В Пирдоп за приключване на първия етап от ремонта на спортната зала

  • 0
  • 109 преглеждания

На 18 септември в Спортна зала „Пирдоп“ се състоя церемонията по финализиране на първия етап от ремонта на съоръжението. Той се осъществи по партньорската програма между „Аурубис България“ и общината. За тържеството специален гост по покана на местната власт бе световният и двукратен олимпийски шампион по класическа борба в категория до 97 кг. от Токио (1964 г.) и Мексико (1968 г.) и трикратен Спортист на годината на България Боян Радев, придружаван от своя треньор Слави Славов.

Именитият спортист бе посрещнат от кмета на общината Ангел Геров и изпълнителния директор на „Аурубис България“ Тим Курт, които се поздравиха с легендата у нас в класическата борба, чийто път към златните олимпийски медали и висините в спорта е тръгнал от Пирдоп. На церемонията присъстваха дългогодишният състезател по борба от Пирдоп Илия Станьов, учителят по физическа култура, състезател и треньор Христо Кюркчиев, ръководители на клубове, деятели на спорта и състезатели от общината.

При обявяване края на първия етап от реновирането на спортния комплекс, кметът г-н Геров заяви, че местната власт е длъжник на спортистите и затова с изпълнителния директор на най-голямата компания за производство на мед и медни продукти в България и Югоизточна Европа – Тим Курт, заедно възприели идеята да се насочат средства по партньорската програма на дружеството за подобряване на условията за подготовка и занимания на състезателите от клубовете в общината, както и за младежите и децата, които активно спортуват.

Целта е да се създадат възможности за израстване на ново поколение водещи български състезатели в различни спортове и дисциплини от Средногорието. Г-н Геров заяви, че присъствието в Пирдоп на олимпийският шампион Боян Радев не е случайно и то трябва да е стимул за местните спортни таланти да достигнат неговите постижения, за да може в следващите години Пирдоп отново да има шампиони.

Изпълнителният директор на „Аурубис България“ Тим Курт поздрави Боян Радев и спортистите, като сподели, че преди пет години, когато за първи път пристигнал в града, най-напред посетил спортната зала. Тогава му направило силно впечатление незавидното й състояние, което сега е много променено – подменена е дограмата, осигурена е добра енергийна ефективност на съоръжението, залата е с LED-осветление, климатична инсталация, обновени са съблекалните, баните, санитарните възли. Реновацията още не е приключила, каза г-н Курт, но първата стъпка е направена. И подчерта, че вече са създадени много по-добри условия за активен спорт и физически занимания на състезателите и децата на Пирдоп. Тим Курт изрази благодарности към екипа на компанията, разработил проекта и на управителя и специалистите от фирмата, изпълнили строителните и монтажните дейности. Като пожела успех на спортистите г-н Курт заяви, че проектът е със висока социална значимост и „Аурубис България“ ще продължи изпълнението му до неговото окончателно завършване.

В знак на оказаната му висока чест гостът Боян Радев, който през далечната 1969 г. е бил обявен за Почетен жител на Пирдоп,  заяви, че за 30-годишнината от това събитие, дарява свой бюст от бронз. Той е на също така големия български творец – скулпторът Величко Минеков, като общината само трябва да се погрижи да бъде изработен подходящ постамент за него. Двукратният олимпийски шампион, който е и Дарител № 1 на Националния исторически музей, разказа лични спомени от времето, когато е бил работник на някогашния МДК и сподели, че когато се е подготвял в Пирдоп е положил основите на своите успехи на тепиха. Той пожела градът отново да има златни медалисти и честити обновената спортна зала на младите спортисти на общината. Трикратният Спортист на България разговаря със своя приятел от онези години и състезател по борба Илия Станьов и разгледа спортното съоръжение. Той присъства и на демонстративната среща на младежите от волейболния клуб на Пирдоп с треньор Теодор Колев, в която се включи и кметът Ангел Геров.

МБАЛ – ПИРДОП  Отчете дейността си пред акционерите
Prev Post МБАЛ – ПИРДОП Отчете дейността си пред акционерите
МИРКОВСКИ ЛЕКОАТЛЕТИ  С призови места в планинско бягане на Витоша
Next Post МИРКОВСКИ ЛЕКОАТЛЕТИ С призови места в планинско бягане на Витоша
Related Posts

Leave a Comment: