Осем смелчаци в Петрич

  • 0
  • 113 преглеждания

И в златишкото село Петрич беше спазена християнската традиция за хвърлянето на Светия кръст в ледените води на река Тополница на Йордановден. На обичая присъстваха много жители и гости на бунтовното село, кметът инж. Николай Лилов, местни културни дейци, общественици. Ритуалът се организира съвместно от кметството и църковното настоятелство, със съдействието на читалище „Оборище”.

Отец Ангел от град Панагюрище, настоятел в местния храм „Св. Великомъченик Георги Победоносец”, отслужи тържествена света литургия, а след това и водосвет. Със светената вода той поръси всички за здраве и благодат през настоящата нова 2019 година.

На брега на реката и мостът, издигащ се над нея, имаше много хора, дошли да видят извършването на древното тайнство. Сред тях бяха осем млади мъже, които се осмелиха да нагазят в ледените води на река Тополница, за да извадят светия кръст. Дойно Домусчиев, Александър Стоименов, Николай Миндилов, Иван Домусчиев, Цветелин Домусчиев, Стефан Петров, Петко Лазаров и Недко Ангелов без да се притесняват от минусовите температури изсипалия се същата сутрин януарски сняг, развяха българския трибагреник и изиграха мъжко богоявленско хоро.

За втора година, по идея на Ненка Узунова – библиотекар в читалище „Оборище”, младите мъже, облечени в народни носии, тръгнаха от храма „Св. Георги” с хоругвите към реката, където да се извършва ритуалът. Най-напред Светия кръст беше открит от Цветелин Домусчиев. При повторното хвърляне късметът го споходи отново, а при третия опит, кръстът се озова в ръцете на Петко Лазаров. Заслужено всички участници получиха много аплодисменти и поздравленията на своите съселяни, които се възхищаваха на смелостта на младите мъже. За победителя имаше парична награда и бутилка алкохолна напитка от кметството в село Петрич.

Кметът инж. Николай Лилов изрази задоволството си, че традицията в селото се съхранява, като благодари на осмината мъже за тяхното уважение и почитане на Йордановден. С приповдигнато настроение служителите на петришкото читалище заявиха, че традицията се запазва благодарение на младите хора в село Петрич.

АНТОНЧАНИ С ДАРИТЕЛСКА КОЛЕДНА КАМПАНИЯ   Към детска градина „Българче“ и ОУ „Св. Св Кирил и Методий“
Prev Post АНТОНЧАНИ С ДАРИТЕЛСКА КОЛЕДНА КАМПАНИЯ Към детска градина „Българче“ и ОУ „Св. Св Кирил и Методий“
ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД  Литийно шествие на Йордановден
Next Post ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Литийно шествие на Йордановден
Related Posts

Leave a Comment: