ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Литийно шествие на Йордановден

  • 0
  • 108 преглеждания

При обилен снеговалеж и ниски температури бе отбелязан големият християнски празник Богоявление  - Йордановден, в гр. Копривщица. В църквата „Свето Успение Богородично“ отец Богомил Читалов и неговият син дякон Георги отслужиха тържествена литургия. След службата от храма тръгна литийно шествие, предвождано от двамата свещеници, придружени от кмета на общината Генчо Герданов и  членовете на регионалния клуб „Традиция“, облечени в народни носии, църковните настоятелства на двата копривщенски храма „Свето Успение Богородично“ и „Свети Николай“ и миряни.

Литийното шествие мина през  площад „Петко Каравелов“ пред сградата на общинска администрация и се спря на каменния мост, свързващ двата бряга на река Тополница, където се бяха събрали стотици копривщенци и гости на града. На това място във водите на реката по традиция се извършва хвърлянето на кръста. Община Копривщица за този ден бе осигурила червено вино, с което бяха черпени дошлите на ритуала. Отец Богомил и дякон Георги отслужиха тържествен молебен за здраве и благоденствие и водосвет.

Кметът Генчо Герданов честити светия празник на присъстващите на църковния празник. Припомни, че възрожденският град преди по-малко от месец бе признат като един от най-привлекателните градове в света. Това е показателно, че в Копривщица живеят родолюбиви, вярващи и обичащи традициите хора, изтъкна кметът на възрожденския град. Той пожела на своите съграждани да се обичат повече, да са здрави и проспериращи.

Последва хвърлянето на дървен кръст, за който в кратка схватка се бориха 27 копривщенци. Тази година кръстът бе изваден от ледените води на Тополница от  22-годишния Георги Гергов. На този ден, след водосвета, свещениците обхождат копривщенските къщи, за да  поръсят със светена вода стопаните им и техните домове. В ледените води кметът Генчо Герданов си направи снимка с тазгодишния късметлия. Според местния обичай хванатият от Георги Гергов кръст ще влезе в къщите на хората. Вярва се, че който дом посрещне Христовия знак, ще е благословен, а неговите стопани здрави през цялата година.

Осем смелчаци в Петрич
Prev Post Осем смелчаци в Петрич
В ЧЕЛОПЕЧ  Откриха новата железопътна спирка
Next Post В ЧЕЛОПЕЧ Откриха новата железопътна спирка
Related Posts

Leave a Comment: