Отбелязаха моминския ден и в Златица

  • 0
  • 120 преглеждания

На 6 април малките сладурчета от ДГ „Слънце“ в Златица посетиха общината и изпълниха ритуала „Лазаруване“. Момиченцата бяха посрещнати от работещи в общинската администрация и от кмета инж. Магдалена Иванова, която ги надари, както повелява традицията – с яйце и лакомства.

Малките лазарки, водени от своите учителки Нели Събева и Ваня Златкова, се представиха чудесно и изпълниха репертоара си, подготвен специално за празника. Всички домакини се радваха от сърце на децата, които наричаха за здраве и берекет.

На 8 април и момичетата от вокалната група при читалището в Златица, водени от своята ръководителка Мария Лешкова, поднесоха чудесен Лазаровден на най-верните почитатели на народните традиции в града. Девойките, облечени в красиви национални носии, изпълниха букет от лазарски песни с ентусиазъм и вдъхновение.

Моминският празник бе открит от председателя на читалищното настоятелство Нели Михайлова, която припомни символите и значението на Лазаровден и как обичаят е бил провеждан в миналото. „Нека песните на лазарките и техните пожелания за здраве и благополучие, да достигнат до всяка къща и домакинство“, пожела г-жа Михайлова.

След песните и лазарските танци Койка Алексиева прочете приветствие към момичетата от групата от кмета на община Златица инж. Магдалена Иванова. А Милка Старошалиева от ОбА напълни кошничките им с плодове и пресни яйца, които те да боядисат на Велики четвъртък. Шоколадови лакомства за лазарките имаше и от читалищното настоятелство. А накрая всички се поздравиха със спазването на традиционните народни обичаи и празници в града и си пожелаха те да продължават във времето.

В ЧЕЛОПЕЧ  Красиви лазарки огласиха дворовете на стопаните
Prev Post В ЧЕЛОПЕЧ Красиви лазарки огласиха дворовете на стопаните
МОТОКЛУБОВЕ ОТ РЕГИОНА  Откриха сезона на Лазаровден
Next Post МОТОКЛУБОВЕ ОТ РЕГИОНА Откриха сезона на Лазаровден
Related Posts

Leave a Comment: