ОТЗВУК ОТ ХХV ФЕСТИВАЛ „СУРВА ‘2016” В ГРАД ПЕРНИК

  • 0
  • 48 преглеждания

Представително участие на Кукерски клуб „Златното руно” – Челопеч

 

Хиляди чанове огласиха международния кукерски фестивала „Сурва ‘2016” в гр. Перник, който се проведе от 29 януари до 31 януари. Тази година това беше и петдесетото му издание, споделиха участвали в международната проява. От всички краища на България – от Македонско, през Граовско, равна Тракия, та чак до полегатата Странджа представиха маски и извиха медни гласове, показаха талант и съхранени традиции в кръшни хора и стари български обичаи. Мечи, овчи и кози кожи, обкичени с рога и зъби от различни животни, пера, опашки, пъстра палитра от цветове, чанове в различни размери и форми, са само част от маските и облеклото на участниците. В зависимост от персонажа, който представят, се различава и костюмът на всеки един от тях.

Да прогонят злите духове, у нас дойдоха състави, представящи маскарадни игри и от чужбина. В такта на хлопките в гонитбата се включиха за поредна година и членовете на Сдружение „Кукерски клуб „Златното руно” – Челопеч”, разказаха пред представител на вестник „Регион” от Управителния съвет веднага след своето завръщане от миньорския град.

Да си част от невероятното фолклорно богатство на фестивала не е просто прищявка. Да гониш злото като кукер е неподправено, първично чувство, което получаваш като семеен завет – от баща на син. Вече поколения наред се предава мисията на кукерството и в семействата на кукерския клуб в община Челопеч.За награда, се надяват, но това ще стане известно след няколко дни, тъй като участници е имало и в последния фестивален ден – 31 януари.

При завръщането си след участието си на фестивала, челопешките кукери бяха натрупали множество положителни емоции. Те разказаха, че дефилирането на кукерските клубове се осъществило на централния пернишки площад. Там челопечани се представили, както повелява традицията с кукерските танци, които служат за прогонването на злото и лютата зима. Един от най-харесваните челопешки персонажи, а именно мечката и нейният водач – циганина, са били невероятна атракция за зрителите. Сред изпълнителите имало и цели семейства, начело с бащите. Челопечани не за първи път участват на подобен род фестивали, като винаги са се завръщали с грамоти и награди, заслужени с много труд и старание за изработката на ефектните кукерски маски. Възрастните членове на клуба са щастливи, че има приемственост между тях и младото поколение.

Групи от различни краища на България бяха отишли специално, за да покажат своите костюми в кукерския празник. Самото откриване на „Сурва ‘2016” беше извършено с пищен спектакъл, на който възможност да се полюбуват имаха зрителите, жители и гости на град Перник. Стотина групи или около 6000 участника – кукери и сурвакари, имаха изява на фестивала, като сред тях и такива, пристигнали от Македония, Сърбия, Индонезия, Гърция, Словения, Албания, Италия, Унгария, Хърватска и други.

Пернишкият фестивал е сред най-авторитетните български изяви на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той се организира от 1966 година от община Перник, а от 1985 година е международен. През 1995 година град Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове.

Международният фестивал на маскарадните игри е наречен „Сурва”, защото винаги се провежда в края на месец януари и началото на февруари. В народните вярвания същността на древния обичай е пожелание за здраве и берекет през Новата година.

Сега на членовете на кукерски клуб „Златното руно” предстои подготовка за изявата им на празника „Сирница”, който се организира от общинската администрация. На членовете на клуба екипът на вестник „Регион” пожелава още много бъдещи успехи, защото малко са хората, които отделят толкова внимание за съхранението на този вид изкуство, като част от българския фолклор. На 1 февруари, тяхната организация има рожден ден, за което ги поздравяваме, като нека тя да пребъде напред във времето, защото техният труд е неоценим!

Prev Post ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС
В КОПРИВЩИЦА
Next Post В КОПРИВЩИЦА
Related Posts

Leave a Comment: