Паметта на Куна Грамова е жива в Челопеч

  • 0
  • 110 преглеждания

На втори януари 2022 г. в с. Челопеч представители на Туристическо дружество „Мургана“ отбелязаха 144 години от освобождението на селото от турско робство. Честването се състоя до паметната плоча на героинята от Руско-турската война Куна Кючукова Грамова – Лалова, руска разузнавачка, пренасяла в пелените на дъщеря си бележки със сведения за разположението на турските войски в котловината през изключително суровата зима на 1877 г.

Цветя на паметната плоча, взидана в стена на сградата, където преди години е била къщата на героинята, поставиха председателят на дружеството Минко Костадинов и членът на ръководството на сдружението Кръстьо Вътев. Припомнено бе за живота и самоотверженото дело на Куна Кючукова, която без страх и с огромна воля преодолява по познатите и пътеки Стара планина, за да помогне на руските войски за освобождението на родното ѝ село и България. А след края на петвековното османско владичество над народа ни, отказва на командващия руските войски на Златишкия проход генерал Дандевил да бъде удостоена за героизма си с почетен медал за своите заслуги.

Паметта на баба Куна е жива и за нея трябва да се разказва на младите и децата, за да се знае и помни себеотрицанието ѝ, проявени по време на Руско-турската война от 1877 – 1878 г. казаха Минко Костадинов и Кръстьо Вътев.

В ЗЛАТИЦА И ЦЪРКВИЩЕ  Почит и цветя за руските богатири и българските опълченци
Prev Post В ЗЛАТИЦА И ЦЪРКВИЩЕ Почит и цветя за руските богатири и българските опълченци
В ПИРДОП  Вълнуващи слова и стихове за Деня на Свободата на Пирдоп
Next Post В ПИРДОП Вълнуващи слова и стихове за Деня на Свободата на Пирдоп
Related Posts