В ЗЛАТИЦА И ЦЪРКВИЩЕ Почит и цветя за руските богатири и българските опълченци

  • 0
  • 105 преглеждания

На втори януари златичани се поклониха пред подвига на руските бойци и българските опълченци, родени или живели в Златица, воювали преди 144 години за свободата на родината. С паметно шествие, под звуците на тържествен марш, в изпълнение на „Марчинг бенд“ и „Маршируващи звезди“ с ръководител Тодор Цачев, уважилите събитието се събраха пред Паметника на  освободителите и Руския кръст в западната част на града. Водеща на честването беше Николета Динекова – член на Клуб „Традиция“ – Златица.

Стихове за свободата и победителите рецитираха учениците Риана Острева и Павел Герджиков. Слово, посветено на освобождението на Златица, поднесе кметът на общината инж. Стоян Генов. Той говори за трудния път, довел до края на петвековното османско робство, за героизма на руските войници и българските опълченци, за скъпите жертви – солдат Никифор, генералите Каталей и Философов, на хилядите руски войни и български опълченци, дадени в онези дни. Огромна е признателността на златичани днес пред себеотрицанието, което проявяват руските богатири, каза инж. Генов. Като птицата феникс възкръсва от пепелта един народ, който страда пет века под робство, подчерта той. Стотици са руските герои и нашите предци, които остават през суровата зима в Балкана, замръзнали на своя пост, за да я има България! След 35 дни на сражения, донските и казанските казаци донасят на своите щикове свободата на златичани и тържествено са посрещнати на това място, заяви кметът инж. Стоян Генов. Днес ние също сме тук, за да се знае и помни и за да разказваме на децата си за техния подвиг, за да пазим и съхраняваме историята си, с вяра в настоящето и убеденост в бъдещето.

С падане на колене и едноминутно мълчание присъстващите на честването на 144 години от освобождението на Златица изразиха своята топла благодарност към хората, извоювали с кръв и саможертви мечтаната свобода и края на петвековното турско иго. Членовете на Клуб „Традиция“, под ръководството на своя председател Явор Ангелов, спазиха ритуала и дадоха залп с оръжията си. Гръмна и с черешовото топче, за почест към величавите герои.

Венци и цветя на паметника на опълченците и руския кръст бяха поднесени от Община Златица, читалище „Христо Смирненски“, ПГ „Златица“, Туристическо дружество „Свищи плаз“, множество граждани.

След поклонението в Златица голяма група жители на Златица се отправиха към с. Църквище, за да отдадат почит пред паметника на солдат Никифор. На 2-ри януари жителите на с. Църквище отбелязват тържествено деня на освобождението си от турско робство. Пред паметника на първия загинал руски войник край селото на 26.11.1877 г., кметският наместник Тотка Стойкова говори за хода на военните действия на Златишкия проход и първото зимно преминаване на Балкана от руските войски.