Първи международен фестивал – биенале на световните поети в Копривщица

  • 0
  • 106 преглеждания

В конферентната зала на общинския Жив  музей – Копривщица на 28 септември се проведе първия международен  фестивал-биенале на световните поети под надслов „Под небето на Копривщица и Пловдив“. Събитието бе организирано от Съюза на независимите български писатели, читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“, Община Копривщица и Военен клуб – Пловдив.

Сред гостите бяха и заместник-председателите на Съюза Георги Балабанов и Никола  Герджиков, директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева, граждани, посрещнати с питка и сол и китка дъхав копривщенски здравец. Председателят на читалищното настоятелство Пенка Кунчева откри биеналето, като заяви, че градът на Любен Каравелов и Димчо Дебелянов е извор на вдъхновение за поети и писатели.

Участници в биеналето бяха поети и писатели от Украйна, Хърватия, Сърбия, Словения и Холандия. Те бяха посрещнати с топлото и сърдечно: „Добре дошли във възрожденска Копривщица!“ от председателя на читалищното настоятелство.  За присъстващите на културната проява духовият оркестър към СУ „Любен Каравелов“, с ръководител маестро Добрин Иванов, и под диригентството на Валентин Петков, студент в Музикалната академия и възпитаник на маестрото, изпълни химна на Копривщица и обичана от мнозина българи  Каравелова „Хубава си, моя горо!“. Последваха представяния  на  женската певческа група „Копришки бисери“, с ръководител Иванка Личева, детския театрално-танцов състав „Копрившенски богородички“ и танцов клуб „Усмивки“, с ръководител Димитрина Орашъкова.

Председателят на Съюза на независимите писатели акад. Марин Кадиев благодари на копривщенци за прекрасното посрещане. Той обяви възрожденския град като българската столица на световната поезия. Всички гостуващи поети рецитираха свои стихове на родните си езици. В края на събитието поетът Никола Герджиков, който е правнук на сестрата на копривщенския благодетел Ненчо Палавеев, поднесе на публиката стихотворение, посветено на нежния поет Димчо Дебелянов.  Георги Балабанов, белетрист и драматург, подари на копривщенското читалище, последната си книга с разкази и пожела на прекрасните творци от Копривщица, да носят все така българския дух.

Акад. Марин Кадиев и Никола Герджиков, бяха обявени за почетни членове на Националния съюз на писателите от Украйна и удостоени със званието академик. Номинациите бяха обявени от Михайло Сидоржевски – председател на съюза в Украйна. Бяха връчени грамоти на Община Копривщица и на читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“ от гостите от Украйна и Словения. Пенка Кунчева поднесе на гостуващите поети грамоти за принос в обогатяване на културната дейност на Копривщица и рекламни материали.

Направи добро и го хвърли в морето
Prev Post Направи добро и го хвърли в морето
ЛЕКОАТЛЕТКАТА ЕЛИЦА ТОДОРОВА   С две първи места в бяганията през месец септември
Next Post ЛЕКОАТЛЕТКАТА ЕЛИЦА ТОДОРОВА С две първи места в бяганията през месец септември
Related Posts

Leave a Comment: