ПЪРВОКЛАСНИКЪТ ЙОРДАН СТОЯНОВ ОТ ПИРДОП Смая света с математическите способности

  • 0
  • 90 преглеждания

На международната олимпиада по математика, проведена в столицата на Тайланд – Банкок от 20 до 23 февруари, първокласникът от Начално училище-паметник „Тодор Влайков“ в гр. Пирдоп Йордан Стоянов покори света с уникалните си и феноменални математически способности. Той заслужено завоюва най-високото отличие – златният медал, купата на първенец и титлата Шампион на олимпиадата на финалното състезание, в което се включили 1500 деца и ученици от петнадесет страни на възраст от 6 до 18 години, т. е. от предучилищна възраст до 12 клас.

В Тайландска международна математическа олимпиада участват предимно представители на Югоизточна Азия – от Тайланд, Индонезия, Хонконг, Иран, Филипините и др. България е сред специално поканените страни, тъй като наши ученици през годините са доказали изключителните си умения и възможности в математическата наука и неизменно при участието си печелят много медали. Групата от нашата страна била от 48 българчета, на различна възраст, разказват родителите му Евгения Илиева и Емил Стоянов.

Макар и само първокласник, на Йордан Стоянов се наложило да се справя с тридесет задачи за време от два часа, в областите алгебра, геометрия, комбинаторика, теория на числата и логическо мислене – по шест задачи от всяка. Той се справил перфектно – решил бързо и безпроблемно двадесет и осем от тях – най-много от всичките останали участници в неговата група. И с най-висок брой точки за първи клас, заслужено завоювал купата на шампиона и златния медал, придружени със специален сертификат. Освен малкия пирдопчанин, със златни медали от олимпиадата за България са още Мартин от София, участник в групата на предуичилщната възраст (шест години) и ученик от шести клас.

С подкрепата на фирми и бизнесмени от региона, на които първокласникът и родителите му са изключително благодарни и признателни за съпричастието към успехите и математическите способности и талант на Йордан, той и семейството му пристигнали в Тайланд на 18 февруари. Наложило се да преодолеят петчасова разлика във времето и в климатичните условия от над 40 градуса по Целзий. Дългото пътуване със самолет от 13 часа, което било и първо за Йордан, въобще не го затруднило, нито се отразило на неговото физическо и емоционално състояние, споделя баща му – д-р Емил Стоянов. Местните хора били много сърдечни, доброжелателни, приятни и всеки се стараел да им помогне.

Състезанието било в два тура. С предварителен изпит на 20 февруари, подобен на международното състезание, на който математиците трябвало да решат 20 задачи, пак за два часа, за да се ориентират и да са подготвени за същинската олимпиада. Те били съвсем различни от тези на самото състезание, обяснява малкият математик. В деня на олимпиадата – 21 февруари, също никак не било лесно, защото Йордан трябвало да бъде сам, в огромно училище, само с придружители от организаторите, в една стая с общо тридесет деца. Първокласникът казва, че не успял да се справи със задача – втора в групата логически, в която се изисквало да се посочи колко най-много последователни дни има в една година, ако не се броят месеците с по 31 дни. За възрастите от първи до шести клас задачите са на български и английски език, а за тези от седми до дванадесети – само на английски.

Церемонията по награждаването – на 22 февруари, била в стила на връчването на филмовите награди „Оскар“ – обявявало се името на победителя и той излизал на сцената. Бляскаво шоу пред публиката в огромната, няколко пъти по-голяма от българската Арена „Армеец“, зала, направили „Аватар“. Купите и отличията връчвали все високопоставени лица – президенти и вицепрезиденти на държави от участващите в състезанието. Майката Евгения и таткото д-р Емил Стоянов, научили предварително за успеха на Йордан, но не му казали за победата, за да е изненада за самия него и така се получило.

По време на пребиваването си в Банкок първокласникът и родителите му имали възможност да посетят различни забележителности на града, а Йордан е впечатлен от храмовете и статуите на Буда, и ни подарява картичка с един от тях. Програмата била много натоварена – ставали сутрин в шест и до двайсет часа вечерта не се прибирали в хотела. Хубавото било, че цялата българска група се движела заедно. Йордан си създал много приятелства със свои връстници от другите страни. Особено му допаднало едно момиче от Индонезия, с което се снимали, а сетне тя се оказала втора след нашия шампион. На всички той подарил сувенири и български знамена.

Таткото д-р Стоянов и майката Евгения Илиева са много щастливи и доволни от успеха на своя наследник, защото той е потвърдил по безспорен начин постиженията си от квалификацията преди олимпиадата, която го изпрати в Тайланд.

В класа и в училището си в Пирдоп съучениците и приятелите му се радвали много и го поздравявали, разказва малкият математик. В дните занапред му предстоят още много участия в състезания, а съвсем наскоро той е доказал отличните си знания и способности и по български език. Само ден преди да замине за Банкок Йордан Стоянов се явил в София на Тринадесетия математически турнир за малки таланти, организиран от Детската академия за наука и изкуства, на който отново спечелил златния медал, купата и първото място. За поредния си успех обаче, научил чак в Тайланд по интернет. Ще участва направо на финала и в състезание, по специална покана от организаторите, в Стара Загора. На 17 март пък му предстои изява на турнира „Европейско Кенгуру“ за България, след това на „Математика без граници“ – въобще, един много натоварен състезателен график, за който той се готви упорито и едновременно с уроците, които има в първи клас. Пожелаваме му успех!

В Копривщица презентация на юбилейна книга за Освобождението
Prev Post В Копривщица презентация на юбилейна книга за Освобождението
В КОПРИВЩИЦА 	 Възстановка на освобождението на Копривщица на 3 март
Next Post В КОПРИВЩИЦА Възстановка на освобождението на Копривщица на 3 март
Related Posts

Leave a Comment: