Петричани на екскурзия из страната

  • 0
  • 93 преглеждания

За пръв път от въвеждането на ограничителните мерки, ентусиазираните почитататели  на екскурзиите и разглеждането на красотите на България от село Петрич, осъществиха поредната еднодневна екскурзия. Пътуването се осъществи със съдействието на наскоро пенсиониралата се библиотекарка на читалище „Оборище“ в селото, която винаги запознава участващите с информация за предстоящите за разглеждане обекти.

Този път жителите на средногорското село избраха да посетят района на село Карлуково, известно сред почитателите на природата с пещерата Проходна. В нея се намират уникалните образование „Очи на Бога” или „Божиите очи“.Пещерата се намира на 2 км. от селото ие от типа естествен скален мост, с дължина 262м. Има два входа – голям и малък. От малкия, който е с височина около 35 м. тръгва пътечка, преминаваща през цялата пещера и излиза през големия вход (най-големия пещерен свод в България – 45 м).Пещерата Проходна е естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана - “окна”. Именно те правят феномена „Божиите очи. Разположени едно до друго, с еднаква бадемовидна форма, окната удивително приличат на огромни очи, които сякаш се взират в посетителите. 

Природният феномен представлява част от пещерен коридор, чиято посока е ориентирана от изток към запад. В миналото водите на река Искър са запълвали пещерата. Сега нивото на реката е под терена, по който се разглежда пещерата. В следствие на активните карстови процеси преди милиони години, сеизмичната активност и речната дейност, пещерният карстов коридор е бил прекъснат и тази част остава отделена.Проходна е и една от малкото пещери в България, в които се практикуват бънджи скокове, а също и скално катерене. В пещерата са снимани няколко български и чуждестранни игрални филма, като култовия „Време разделно”.

Друга забележителност в района, която посетихме са Каменните къщички за гости, срещу които се намира забележителната пробита скала, известна с името „Провъртеника”. Каменните къщи се намират на тихо и спокойно местенце. Това са две къщи направени по оригинален начин от камък и дърво. Не се отдават под наем. В околността местните ги знаят като Къщата на семейство Флинстоун. Близо до двора има красиви скулптури от дърво на анимационните герои.

Скалният феномен Провъртеника се намира на левия бряг на река Искър. Най-добре феноменът се наблюдава от едноименната хижа или от околните висоти.Представлява скален 50-метров отвес с дупка с правилна кръгла форма на върха и множество скални кули наоколо. От двете страни на големия отвор има издълбани два по-малки, с диаметър три метра всеки. Предполага се, че това е древна обсерватория, защото в дните на зимното слънцестоене, лъчите на небесното светило преминават през отвора. Не е ясно кой и как е издълбал скалата на такава височина.

След хапване в близкия ресторант групата от село Петрич се отправи към дома, но преди това разгледа град Правец и неговия исторически музей. Внезапният дъжд прекъсна обиколката из града, но въпреки това хората останаха доволни от видяното.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАСТОЯТЕЛСТВОТО НА ЧИТАЛИЩЕ „СВЕТЛИНА“ В С. ДУШАНЦИ КРИСТИНА ПЕТКОВА
Prev Post ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАСТОЯТЕЛСТВОТО НА ЧИТАЛИЩЕ „СВЕТЛИНА“ В С. ДУШАНЦИ КРИСТИНА ПЕТКОВА
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС
Next Post ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС
Related Posts

Leave a Comment: