ПЕТРИЧАНИ Поднесоха цветя на паметника-костница в местността „Мурта“

  • 0
  • 83 преглеждания

Националният празник за освобождението на народа ни от турско робство – 3 март, бе тържествено отбелязан и от жители и гости на бунтовното село Петрич. Признателните петричани се събраха пред паметника-костница на загиналите на 21 декември 1877 г. (н. с. 2 януари 1878 г.) руски войни в местността „Мурта“, северно от селото и изразиха своя поклон и почит към героите.

На възпоменателното честване присъстваха кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, председателят на ОбС инж. Любомир Цветков, общински съветници, представители на компаниите „Геотехмин“ и „Елаците-Мед“, възстановили преди няколко години мемориала, жители и гости на селото.

Кметският наместник Мария Ангелова припомни за събитията, довели до гибелта на командира на Трета гвардейска пехотна дивизия от руската армия генерал-лейтенант Василий Василиевич Каталей и на командващия Първа бригада генерал-майор Дмитрий Алексеевич Философов, заедно с още седем старши офицери и 26 войници. След залпа на черкезката засада настъплението на руските войски за освобождение на Петрич е преустановено. Селото е освободено от турско робство на следващия ден – 22 декември 1877 г. (н. с. 3 януари 1878 г.) от войските, водени от генерал Курлов.

На монумента бяха положени венци и цветя от Община и Общински съвет – Златица, Кметство Петрич, „Геотехмин“ АД и „Елаците-Мед“, Регионален комитет „Васил Левски“, Пенсионерски клуб „Искра“, читалище „Оборище“ и присъстващите на честването жители на селото.

Представителите на „Геотехмин“ АД и „Елаците-Мед“ и на Община Златица поднесоха венци и на паметника на генералите Каталей и Философов под село Бенковски.

Поклонение пред паметника на солдат Никифор в село Църквище
Prev Post Поклонение пред паметника на солдат Никифор в село Църквище
Трикольор се развя от жп моста на Буново
Next Post Трикольор се развя от жп моста на Буново
Related Posts

Leave a Comment: