Пирдопчани припомниха за Българския славей Христина Морфова

  • 0
  • 51 преглеждания

В деня на 80-годишнината от гибелта на известната българска оперна певица Христина Морфова, загинала на 1 юни 1936 г. при автомобилна катастрофа на мястото, където днес се намира нейният бюст-паметник, се състоя възпоменателно честване, посветено на Българския славей.

На събитието, открито от секретаря на общината Николина Божкова, присъстваха кметът на общината общината Ангел Геров, председателят на общинския съвет Мария Шентова, общински съветници, членове на ОбА и граждани.

Припомнено бе за житейския и творчески път на българската прима Христина Морфова. Завършила е музикалната академия в Прага и е първата българка хабилитиран музикален педагог. Проф. Христина Морфова е наречена „Българският славей“ от френския проф. Жак Иснардон, при когото специализира. Пяла е на всички световни сцени,         а в Москва е имала среща с Георги Димитров и Васил Коларов, което довежда до уволнението и от Софийската опера. В столицата живее години наред с пражката си приятелка Людмила Прокопова, с която отварят училище за даровити деца.

Съобщени бяха неизвестни факти от последните минути на певицата, която пътувала за столицата с открит автомобил. В нощите преди пътуването сънувала баща си, който я викал при себе си. Малко преди да загине пее третият куплет на руския романс „Смъртта е близка, близко е и моят гроб“. При завоя, поради повреда в управлението на колата и високата скорост, превозното средство се е преобърнало в дълбокото дере. Първи на мястото на трагедията от гр. Пирдоп са пристигнали лекарят д-р Теодор Марков и околийският началник с местни стражари. Медицинска помощ на пострадалите вече са оказали пътуващите във втора кола д-р Рачо Рачев и д-р Тошков.

Христина Морфова е единствената загинала при катастрофата. В пирдопската болница е направена аутопсията на тялото й от д-р Марков и софийския патолог д-р Москов. Установено е, че не е имала сериозни външни травми, но множество вътрешни, а смъртта е настъпила от масиран кръвоизлив в мозъка в резултат на удара при изпадането от автомобила. Първото поклонение към паметта на певицата е извършено в пирдопската църква „Свето Успение Богородично“, в присъствието на много граждани. Църковните камбани бият, а стотици оставят рози в памет на Българския славей.

Идеята за направата на паметника е на нейната корепетиторка Людмила Прокопова през 1941 г., която поръчва бюста на скулптора М. Миладинов. До откриването му тогава обаче не се стига, поради участието на България във Втората световна война. Едва през 1955 г. се изгражда постаментът и се монтира бюстът. Откриването става в присъствието на Прокопова. В началото на 90-те години бюстът е похитен, но е намерен от полицията и съхранен в читалище „Напредък“. По повод 75-годишнината от смъртта на певицата, е изработено негово копие от бетон, което е поставено на постамента.

Членовете на смесения битов хор при читалището, с диригент маестро Кузман Кузманов, изпълниха в памет на българската оперна прима песни за Родината. Цветя пред паметника бяха поднесени от почетните граждани на Пирдоп инж. Георги Илчев и Росен Илиев. Кметът Ангел Геров и председателят на ОбС Мария Шентова поднесоха венец от името на пирдопчани. Цветя положиха и присъстващи на честването. Като към актьор от висока класа с поклон и аплодисменти бе изразена почит и уважение към свързалата се трагично с Пирдоп Христина Морфова.       

ОТЗВУК ОТ „ВЛАЙКОВИ ДНИ 2016“ - ПИРДОП  Уважение към дарители и изповедника на Левски
Prev Post ОТЗВУК ОТ „ВЛАЙКОВИ ДНИ 2016“ - ПИРДОП Уважение към дарители и изповедника на Левски
ИНДУСТРИАЛЕН КЛЪСТЕР „СРЕДНОГОРИЕ“  Събра бизнеса на конференция за споделените ценности
Next Post ИНДУСТРИАЛЕН КЛЪСТЕР „СРЕДНОГОРИЕ“ Събра бизнеса на конференция за споделените ценности
Related Posts

Leave a Comment: