ОТЗВУК ОТ „ВЛАЙКОВИ ДНИ 2016“ - ПИРДОП Уважение към дарители и изповедника на Левски

  • 0
  • 51 преглеждания

Денят на музеите – 18 май, бе отбелязан в община Пирдоп с вълнуващо и паметно тържество, проведено в Дядо-Лукановата къща, днес храм на миналото, съхранил в експозицията си безценни за местната история реликви.

Професионалният празник на работещите в културните институции е обявен през 1977 г. от Генералната конференция на Международния съвет на музеите ИКОМ и за първи път честван на следващата година. От 2003 г. това е и ден на приятелите на музеите, обявиха пред многото присъстващи водещите на тържеството Антония Нейкова и Иван Тодоров – членове на Клуб “Съхрани българското” при СОУ “Сава Савов”. А от няколко години честването се провежда по специална тема, като за 2016 това бе “Музеи и спомен – предметите разказват вашата история”.

По този повод кметът на общината Ангел Геров връчи на седем дарители на музей “Луканова къща” благодарствени грамоти за предоставени семейни реликви и архиви на културната институция. Той поднесе и поздравителен адрес на уредника на музея д-р Иван Иванов, който съобщи, че продължава традицията да се обогатява фонда на институцията с нови материали и артефакти. Един от най-богатите архиви, станали притежание на музея през последните години, е съхраненото богатство, притежавано от три поколения пирдопчани – опълченецът Димитър Савов, първи кмет на Пирдоп след Освобождението, сина му – адвокатът Симеон Савов и неговата дъщеря и Почетен гражданин на Пирдоп – актрисата Димитрина Савова. Огромните по количество материали са предоставени от семейство Сашка и Николай Нешкови, които първи получиха благодарствената грамота. Сред удостоените с наградата са още Веселин Богданов, дипломатът Тодор Дичев, Христо Кюркчиев, Цветанка Луканова, Ренета Атанасова и Мария Чепишева.

Честването след официалната част продължи с представяне на живота и делото на пирдопчанина иконом поп Тодор Стоянов Митов, архиерейски наместник на София и изповедник на Апостола на свободата Васил Левски.

Членовете на клуб “Съхрани българското” Християна Сараджова, Ивелина Минчева и Никол Господинова с текстове и мултимедийна презентация разкриха пред пирдопчани страници от живота на този известен родолюбец и патриот, член на революционния комитет в София, представител на българската екзархия във Велес и Скопие преди Освобождението, активен деятел по време на Кресненско-Разложкото въстание и на комитета “Единство” в българската столица, както и инициатор за отбелязване в целия славянски свят на 1000-годишнината от смъртта на Св. Методий.

Пред посетителите в този ден на музея бе представен епизодът от изповедта на Левски от поп Тодор в тъмницата, като в ролята на свещеника бе представителят на Регионален клуб “Традиция” – Златица Георги Игнатов, а в тази на Дякона – петокласникът от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” в с. Антон – Благой Симандов. Георги Игнатов прочете и част от словото на иконома, което той произнася в църквата “Св. Неделя” в София на 6 април 1885 г. по време на тържествената служба в чест на Св. Св. Кирил и Методий.

В края на вечерта пирдопчани и гостите на музей “Луканова къща” от съседни общини пожелаха да не се забравя този малко познат на съвременниците ни българин, заслужил уважението и почитта на поколенията със своя достоен живот и дела за Отечеството.

„ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ”  Постига плановите си показатели по всички измерители
Prev Post „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ” Постига плановите си показатели по всички измерители
Пирдопчани припомниха за Българския славей Христина Морфова
Next Post Пирдопчани припомниха за Българския славей Христина Морфова
Related Posts

Leave a Comment: