ПИРДОПЧАНИ Сведоха глави пред паметта на героите на националния празник

  • 0
  • 116 преглеждания

На 3-ти март, националният празник на Република България, жителите на Община Пирдоп изразиха своята признателност към освободителите и българските герои, паднали за свободата на Отечеството, с тържествено шествие и литературно-музикална програма. Шествието, начело на което бяха копия на Самарското знаме и на флаг от времето на революционните борби на народа ни, както и носен от деца огромен трикольор, беше организирано от общинския съветник и председател на ЕНП в града Станислав Готев. Групата премина по ул. „Цар Освободител“ и стигна до паметника на опълченците от Пирдоп под звуците на възрожденски маршове.

В двора на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“ се церемония по поднасяне на венци и цветя в знак на почит и поклон пред подвига на загиналите български и руски войни от Община Пирдоп, представители на политически партии и институции, „Аурубис България“ и множество граждани. Стихове, посветени на свободата, изпълниха ученици от 4 „А“ клас на началното училище, с ръководител Лидия Герова. Поднесени бяха цветя и на паметните знаци на Христо Ботев и генерал Стефан Паприков.

Водено от националното знаме, следвано от ръководителите на общината, шествието се отправи към църковния храм, където бе посрещнато от отец хаджи Недко Бръмбаров, който говори за саможертвата на руските богатири и българските опълченци за възраждането на България. Пред паметника на капитан Михаил Баторски бяха поднесени венци цветя пред паметта на героя и на хилядите руски, финландски, румънски, украински, белоруски и опълченци. С падне на колене пред паметника участващите в честването пирдопчани изразиха своят почит към героите.

Тържеството продължи на пл. „Тодор Влайков“ пред сградата на читалището, където знаменосците на СУ „Саво Савов“ – Християн Павлов, Йоана Ганчовска и Цветина Рашева, издигнаха българския флаг под командата на преподавателя Теодор Колев.

Въздействащо слово, посветено на паметните дни от Руско-турската освободителна война, поднесе кметът Ангел Геров. Той напомни на уважилите събитието граждани за смелостта и великото родолюбие на опълченците, за всеотдайния патриотизъм на българските възрожденци, за святата братска кръв на руските войни, пролята из дебрите на Балкана.

С чудесна песен за България развълнува множеството четвъртокласничката Росица Панова. Родолюбиви песни по стихове на Вазов представиха и възпитанички на СУ „Саво Савов“ под ръководството на маестро Марияна Върбанова. Смесеният битов хор на Пирдоп с ръководител маестро Кузман Кузманов изпълни популярни песни за родината. Венци и  цветя бяха поднесени на паметника на Почетния гражданин на Пирдоп града Тодор Влайков. Кметът Ангел Геров връчи благодарствена грамота на Иванка Колева, подарила на общината 26 оригинални картички от времето на войните за национално обединение през ХХ в, изпращани от бойните полета от Богдан Иванов до близките си в Пирдоп. Честването на националния празник завърши с възрожденски песни.

В ЗЛАТИЦА - Поклон пред българските и руски войни
Prev Post В ЗЛАТИЦА - Поклон пред българските и руски войни
В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ  Тържествена заря – проверка за Освобождението
Next Post В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Тържествена заря – проверка за Освобождението
Related Posts

Leave a Comment: