В ЗЛАТИЦА - Поклон пред българските и руски войни

  • 0
  • 65 преглеждания

На 2 март в гр. Златица тържествено бе отбелязана 142-та годишнина от освобождението на България от османско владичество (3 март). На честването присъстваха кметът на общината инж. Стоян Генов, председателят на ОбС инж. Любомир Цветков, общински съветници, ученици, множество граждани и гости на града.

На площад „Македония“ пред сградата на читалище „Христо Смирненски“ паметното събитие бе открито с изпълнения на духовия оркестър „Марчинг Бенд – Марчинг Старс“, с ръководител музикалният педагог Тодор Цачев. Ученици от Професионална гимназия „Златица“ и Средно училище „Св. Паисий Хилендарски“ рецитираха стихове, посветени на Руско-турската война и възстановяването на българската държавност и изпълниха патриотични песни. Кметът инж. Стоян Генов говори пред съгражданите си за значението на Трети март и Освобождението на народа ни от петвековното робство в новата история на България.

Тържеството продължи с шествие от центъра на града, водено от духовия оркестър и мажоретките с национални знамена, до мястото, където преди 142 години са посрещнати войните на генерал Дандевил от признателните и благодарни жители на гр. Златица. С падане на колене и едноминутно мълчание бе изразена почит и преклонение пред паметта на загиналите за свободата на Отечеството.

На мемориала бяха поднесени венци и цветя от общината и общинския съвет в Златица, „Аурубис България“, Клуб „Традиция“, ПГ „Златица“, СУ „Св. Паисий Хилендарски“, читалище „Христо Смирненски“ и граждани.

„ЕЛАЦИТЕ-МЕД“   Предприема стриктни мерки за предпазване на персонала си от Covid-19
Prev Post „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“ Предприема стриктни мерки за предпазване на персонала си от Covid-19
ПИРДОПЧАНИ  Сведоха глави пред паметта на героите на националния празник
Next Post ПИРДОПЧАНИ Сведоха глави пред паметта на героите на националния празник
Related Posts

Leave a Comment: