ПИРДОПСКАТА ХИЖА „ПАСКАЛ“ Посрещна празника си ремонтиран път

  • 0
  • 93 преглеждания

Повече от 100 членове на туристическото дружество в гр. Пирдоп и любители на планината и природата, сред които и доста деца, посветиха съботния ден – 1 септември, на празника на хижа „Паскал“. Отбелязването на събитието е традиционно за това време на година, за календара на сдружението и Община Пирдоп. Управителният съвет на ТД „Паскал“ се бе погрижил на поляната край планинския дом да има удобства за всички, които се отзоваха на тяхната покана за отмора и веселие край най-старата хижа в Централна Стара планина, издигната на това място през далечната вече 1930 г.

Председателят на УС Ваня Сараджова откри празника, с пожелания за добро настроение на всички присъстващи. Тя изрази благодарности към дарителите, помогнали да се реализира начинанието. С помощта на техника и работници, осигурени от инж. Иван Велин“ от фирма „Транс Билд“, инж. Иван Иванов – управител на „Металпласт Инженеринг“, Иван Панков от „Олопласт“ и кмета Ангел Геров, пътят през гората бе ремонтиран след нанесените му поражения от пороите през лятото. Булдозеристите са си свършили перфектно работата, коментираха пирдопчани, които се изкачиха до х. „Паскал“ с автомобили. На възлови места и завои са проправени места за оттичане на водата, когато завали пак, за да не разрушава планинския път.

Отец хаджи Недко Бръмбаров освети и благослови жертвения корбан, приготвен за празника от голям екип майстори на вкусната гозба, ръководени от бай Илия Гърков. И всички, които го опитаха на трапезите по поляната, изразиха задоволството си от ароматното и апетитно неповторимо пирдопско местно ястие. За направата му помогнаха с дарения и продукти Ваня Сараджова, Пенка Нейкова, Симеон Симеонов, Георги Ватахов, Павел Златанова, Николай Нейчев.

Летният празник на хижа „Паскал“ продължи с народно веселие и хора, водени от най-нетърпеливите игралци, с националния флаг в ръка. За желаещите да си похапнат и скара, имаше такава в изобилие. Туристи от Златица и други места също празнуваха край пирдопската хижа. А някои от тях се изкачиха до планинския дом по традиционния пешеходен маршрут. Приятели на познатия на мнозина в региона планинар и член на ТД „Паскал“ Георги Кънчев – Царя, отправиха поздрави към него и пожелания за здраве, тъй като поради неразположение и лечение той не успя да присъства на празника, както го е правил винаги в продължение на десетки години. До късно след обяд на поляната край хижата бе весело и оживено. А хубавата музика огласяше планината за удоволствие на планинарите.

Почистиха от наноси реките на Пирдоп
Prev Post Почистиха от наноси реките на Пирдоп
БЛАГОРОДНА КОПРИВЩЕНСКА УЧЕНИЧКА  Върна радостта в сърцето на свой съгражданин
Next Post БЛАГОРОДНА КОПРИВЩЕНСКА УЧЕНИЧКА Върна радостта в сърцето на свой съгражданин
Related Posts

Leave a Comment: