ПО ТРАНСГРАНИЧЕН ПРОЕКТ Делегация на Градска община Палилула посети Пирдоп

  • 0
  • 113 преглеждания

Във вторник – 21 февруари, кметът на община Пирдоп Ангел Геров посрещна представителна делегация на община Палилула, област Ниш, Република Сърбия, водена от кмета Александар Ждрале. Те бяха на посещение у нас във връзка с реализацията на съвместния трансграничен проект „Промотиране на туристическите атракции чрез интерактивно експониране на културно-историческото наследство на трансграничния регион“

В залата на общинската администрация г-н Геров приветства своите гости и разказа за икономическото и социално развитие на гр. Пирдоп и село Душанци. На разговорите присъстваха и ръководителите на проекта Костадин Костадинов и Станислав Тодоров, както и главният инженер на ОбА – Пирдоп Стойчо Карагьозов, който отговаря за изпълнението му от страна на местната власт у нас.

По-късно във Виртуалния музей с участието на двамата кметове се проведе конференция на тема „Нови перспективи пред туристическия потенциал на местното културно-историческо наследство в трансграничния регион Пирдоп - Палилула“. При представянето на проекта г-н Геров подчерта, че българската община е около десет пъти по-малка от партньорската в Република Сърбия, но двете са много близки по своята природа, разположение и дадености в областта на историята и културата. Той заяви, че в ОбС се е зародила идея за побратимяване на двете общини.

Ръководителят на проекта Константин Костадинов представи дейностите, които трябва да бъдат извършени. В община Пирдоп ще бъде изградена голяма видеостена, на която да се представят филми и  презентации за културно-историческото наследство на Пирдоп и с. Душанци, или да се прожектират филми за населението.

За партньорите от община Палилула бе представен изготвеният наскоро по поръчка на общинското ръководство документален филм “Полет над Пирдоп”. От страна на гостите презентация на община Палилула, Рупублика Сърбия, направи Марко Покдевич. На територията на Палилула е праисторическата местност “Бубан”, обитавана от човека преди 2000 години пр. Р. Хр., мемориален комплекс “Бубан” – парк, изграден върху концентрационен лагер от Втората световна война, няколко стари църкви, построени в първите десетилетия на XIX в., прекрасната природа на планината Селичевица, Той се спря на миналото и съвременното развитие и на най-големия регионален, административен, културен, исторически и икономически център в Югоизточна Сърбия – град Ниш, част от териториалната общност на който е община Палилула.

Разговорите между двете страни по-късно продължиха на работен обяд в едно от пирдопските заведения. Разменени бяха подаръци и рекламни материали за общините Пирдоп и Палилула.

МИНИСТЪР ТЕОДОР СЕДЛАРСКИ   На посещение в „Аурубис България“
Prev Post МИНИСТЪР ТЕОДОР СЕДЛАРСКИ На посещение в „Аурубис България“
Next Post МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ “АЗ – КМЕТЪТ” Вече е активно и за жителите на община Челопеч
Related Posts

Leave a Comment: