Почит към Равноапостолните Св. Константин и Елена

  • 0
  • 97 преглеждания

На 21 май православната църква отбелязва паметта на Светите Равноапостолни Константин и неговата майка Елена. Единственият в района храм, който носи тяхното име – в местността „Таушан тепе“, издигнат през 2016 г. от „Геотехмин“ – София и „Елаците-Мед“ – с. Мирково върху основите на старо светилище, бе посетен от десетки хора, за да запалят по свещ в чест на покровителите му и да отдадат почит към тяхното дело за тържествуването на християнството.

Службата в храма започна още в 8 часа сутринта, водена от отец Николай Славчев от с. Мирково, подпомаган от църковен хор. Свещеникът отслужи празничната литургия, а след това и водосвет. Малко преди обяд той освети и жертвения корбан, приготвен от две овце от майсторите Тодор Бантов и именничката Елена Дринчева.

Денят на храм „Св. Св. Константин и Елена“ бе организиран от колектива на рудодобивното и преработвателно дружество „Елаците-Мед“ и бе уважен от много работещи в дружеството. Сред посетителите на празника бе инж. Добри Цветков – зам.-председател на Надзорния съвет на фирмата, инж. Стойно Стойнов – директор „Обогатителен комплекс“, кметове на общини от региона, много гости от близки селища в Средногорието.

Освен ароматен и вкусен корбан, миряните и гостите имаха възможност да похапнат от предлаганите скара и напитки. До ранния следобед не спираше потокът от хора, които спазваха традицията, да изразят уважението и почитта си към Св. Константин и Св. Елена. Именниците щедро черпеха техния и за своя празник.

„ГЕОТЕХМИН“ И „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“
Prev Post „ГЕОТЕХМИН“ И „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“
Деца изследват живота в Копривщица
Next Post Деца изследват живота в Копривщица
Related Posts

Leave a Comment: