Почит към Свети Сисой и Света Неделя

  • 0
  • 149 преглеждания

Миналата седмица мирковчани честваха двама светци, много тачени в селото от десетилетия. Първият, на когото те отдадоха уважението си, е Свети Сисой, който се  чества на 6 юли.  Почита на светеца от мирковчани датира повече от век, защото името му се свързва с няколко случая на чудодейно излекуване на деца, след като хората са се помолили на оброчището при параклиса.

През 2012 г. започва изграждането на параклис на негово име, който окончателно е завършен през миналата година. По традиция на 6 юли се даде традиционният курбан, осветен от отец Николай Славчев, който поръси за здраве мирковчани, дошли да се помолят за себе си и близките си. На дошлите бе раздадена от жертвената гозба. Новото тази година беше иконата, поставена на кръста на оброчището.

На следващия ден мирковчани се поклониха и пред паметта на Света Неделя. Параклисът, наречен на нейно име, се намира на територията на селото и е най-старият, който е изграден в Мирково. Тържествен водосвет беше отслужен от отец Николай, който поръси присъстващите и курбана. На службата присъстваха доста хора, а курбанът тази година беше приготвен и раздаден за здраве от Елисавета Хрискова. Предстои да се извърши вътрешен ремонт на храма за освежаване на стените. Преди години с подкрепата на „Елаците-Мед” АД беше направено подобрение на храма отвън и бе изграден навес с пейки.

ПЪРВА ЛЯТНА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ   Подготвя млади дарования в най-малката община в страната
Prev Post ПЪРВА ЛЯТНА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ Подготвя млади дарования в най-малката община в страната
Културният живот в Копривщица се завръща
Next Post Културният живот в Копривщица се завръща
Related Posts

Leave a Comment: