Поклон пред паметта на шестнадесеттте антифашисти

  • 0
  • 100 преглеждания

В Деня на Ботев и загиналите за свободата на България  духовият оркестър към СУ „Любен Каравелов“ – Копривщица изнесе прекрасен концерт. На историческия площад „20 Април“ прозвучаха възрожденски маршове, а за прекрасното си изпълнение те получиха аплодисментите на копривщенци и гости на възрожденския град. Рукналият дъжд не прекъсна изпълненията на вдъхновените музиканти.

Точно в 12 часа в местността „Столоватото краище“, се събраха жители на градовете Съединение, Стрелча и Копривщица. Там се намира паметникът на загиналите 16 младежи, партизани от отряд „Георги Бенковски“. Тържеството се организира всяка година на квотен принцип от трите селища на 2 юни. Тази година организатори на събитието бяха от гр. Съединение.

На почетна стража на паметника на „Шестнайсетте“, облечени в униформа на опълченци, застанаха Александър Петков от Копривщица и Стилян Драгошийски от Враца. Гости на паметното честване бяха народните представители от Софийска и Пловдивска област Лало Кирилов и Георги Търновалийски, Александър Манолов – председател на Областния съвет на БСП, Галин Дудев – член на Националния съвет на БСП, Иван Найденов – председател на младежко обединение на БСП – Копривщица, Александра Верданкова - секретар на Областен съвет – Пловдив и дъщерята на командира на бригада „Георги Бенковски“ Иван Врачев – Цонка.

Поклонението започна  с вой на сирена.  Цветана Манавска в словото си за 2 юни подчерта, че на този ден се прекланяме пред подвига, мъжеството, саможертвата на всички, които с кръвта си написаха историята на България. Техният подвиг задължава и вдъхновява, каза тя. Елена Попова, Цветана Манавска и Таня Лулкина рецитираха стихове в прослава на героите на България. Поднесени бяха венци и цвета на паметника.

Prev Post НА БРАТСКАТА МОГИЛА КРАЙ ЗЛАТИЦА Цветя за загиналите за България
КУЛТУРИСТЪТ МАРТИН ХАРАЛАМПИЕВ   Завоюва първа балканска титла
Next Post КУЛТУРИСТЪТ МАРТИН ХАРАЛАМПИЕВ Завоюва първа балканска титла
Related Posts

Leave a Comment: