КУЛТУРИСТЪТ МАРТИН ХАРАЛАМПИЕВ Завоюва първа балканска титла

  • 0
  • 101 преглеждания

Пирдопчанинът Мартин Харалампиев, който от дете се занимава с културизъм, а от осем години и професионално, през миналата седмица записа пореден успех в своята състезателна кариера. На проведеното в Република Румъния Балканско първенство, той завоюва първото място, купата и златния медал за най-добър атлет на Балканите.

В спортната си кариера Мартин е четири пъти вицерепубликански шампион, а през 2014 г. достига и до сребърното отличие на Балкански турнир, достигал е и до шесто място на първенство на Стария континент, с участието на състезатели от 26 страни.

Преди месец – на 22 април, в гр. Пловдив, той спечели бронзовия медал в категорията “Класически културизъм над 180 см”. В началото на месец май представя България и на Европейското първенство в гр. Барселона, Испания, където е девети при участието на атлети от 17 държави от Европа. От 18 до 29 май, на Балканското първенство в Република Румъния, при участието на културисти от всички страни от Югоизточна Европа, без Република Турция, той се представи повече от отлично. Тимът на България бил от 35 състезатели, а шампиони станали четирима от тях.

В неговата категория се състезавали още двама българи, единият от които сребърният медалист от Републиканското първенство в Пловдив, но останал последен. Мартин Харалампиев показал доста добра форма и успял да спечели гласовете на съдийската бригада, които му присъдили първото място. Победил дори представителя на Сърбия, който, по думите му, бил с изключително тяло и мускули и пирдопчанинът не очаквал, че ще успее да го изпревари в класирането. За себе си той казва, че за краткото време до участието си в северната ни съседка, успял да подобри своята кондиция, като постигнал по-добра форма от тази, която показал в Пловдив и Барселона.

В Румъния се представил и в абсолютната категория, където по правило участват всички шампиони от отделните категории, като завоювал второто място. Победител в нея станал пак българин – Ангел Данчев, който е шампион на първенството в категория “Класически културизъм до 180 см.”. Оценяването на престижни състезания, като Балканско и Европейско първенство е много строго, съдиите са прецизни и много точни, за разлика от българските си колеги, коментира балканският шампион. Със златни медали са още Радослав Ангелов и Иван Георгиев.

Мартин Харалампиев е доволен, че все повече млади хора се отдават на този любим негов спорт и някои от тях вече печелят медали. Впечатляващо, по негово експертно мнение, е представянето на 21-годишния Християн Вътев от с. Челопеч, който участвал на Републиканското първенство в гр. Пловдив в групата на младежите, категория над 75 кг. И първото му представяне на такъв форум е обещаващо за неговото по-нататъшно спортно развитие. Християн завоювал бронзов медал, но с физиката и формата си заслужавал сребърния, категоричен е г-н Харалампиев.

Балканският шампион сподели, че за представянето си се е подложил на труден подготвителен режим – петчасови тренировки всеки ден и специална хранителна програма, основана само на зеленчуци и месо, без никакви допълнителни калории през деня. При това, тренировките му отнемали по около 2000 калории, което е особено изтощаващо. “Най-трудно беше да се издържи на гладуването”, заяви шампионът, който представя България в чужбина от името на Клуб “Славия Спортекс София”, тъй като в родния му град все още няма регистриран подобен отбор.

Мартин Харалампиев отправи благодарности към своите близки – съпругата му Венцислава и родителите си, които го подкрепят и насърчават в любимия спорт. Признателност изрази и към приятелите си в залата и треньора Димитър Атанасов, заедно с който постигат тези впечатляващи успехи.

Поклон пред паметта на шестнадесеттте антифашисти
Prev Post Поклон пред паметта на шестнадесеттте антифашисти
„БМФ ПОРТ БУРГАС” И „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ”  Откриха нов терминал за обработка на сярна киселина
Next Post „БМФ ПОРТ БУРГАС” И „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ” Откриха нов терминал за обработка на сярна киселина
Related Posts

Leave a Comment: