Поклонение пред паметните места в Пирдоп

  • 0
  • 93 преглеждания

На 3 януари жителите на Пирдоп се поклониха пред святото дело на опълченците и руските богатири, донесли преди 142 години освобождението на града от петвековното робство. Честването започна пред паметника на героите в НУ „Тодор Влайков“. Секретарят на общината Николина Божкова припомни за вековните борби на народа ни за отхвърляне на османското робство, участието на пирдопчани в Руско-турската война от 1877 – 1878 г. и уважението, което отдават на освободителите жителите на града. В тържеството участва и оркестърът на СУ „Любен Каравелов“ от г. Копривщица, които изпълниха мелодии от популярни песни от времето на Българското възраждане. На мемориала бяха поднесени венци и цветя от Община Пирдоп, НУ „Тодор Влайков“, политически партии и институции в града. С падане на колене присъстващите изразиха своята почит към Ботевия четник Димитър Ночев и жителите на Пирдоп, воювали на край Стара Загора, връх Шипка и при село Шейново за честта и свободата на Отечеството.

Водено от оркестъра, шествието на пирдопчани за поклонение пред паметните места в града продължи към църковния двор и бе проследено с внимание и уважение от жители на Пирдоп, които не участваха в него. Пред паметника на капитан Михаил Баторски за героизма на руските бойци по време на Освободителната война говори отец хаджи Недко Бръмбаров. На паметника на героя от Лейбгвардейския Гренадирски полк, останал завинаги на българска земя, бяха поднесени венци и цветя.

Тържеството за освобождението на гр. Пирдоп продължи пред сградата на читалище „Напредък“. Музикантите от гр. Копривщица въодушевиха присъстващите на събитието граждани с патриотични мелодии. Членовете на смесения битов хор с ръководител маестро Кузман Кузманов изпълниха песни за България и развяха националния флаг.

Много родолюбиви емоции събудиха знаменосците на СУ „Саво Савов“ с ръководител Теодор Колев, които дадоха старт на честването с издигане знамето на Община Пирдоп. Стефан Стефанов и Лидия Бързакова от 11 клас, Християн Николов и Станимир Тодоров от 9 клас, също възпитаници на пирдопската гимназия, представиха пред уважилите събитието граждани с патриотичен рецитал.

Кметът на общината Ангел Геров приветства пирдопчани с Освобождението и подчерта заслугите на жителите на Пирдоп в революционните борби и приноса им за освобождението на родния край и България. Пред паметника на Дядо Влайков бяха поднесени венци и цветя от Община Пирдоп, политически партии и организации, признателни граждани. Честването завърши с изпълнение на оркестъра на песента „Моя страна, моя България“.

142 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО  В град Златица и село Църквище посрещнаха руски генерал
Prev Post 142 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО В град Златица и село Църквище посрещнаха руски генерал
В ПИРДОП  Късметлии се сдобиха с награди от томбола
Next Post В ПИРДОП Късметлии се сдобиха с награди от томбола
Related Posts

Leave a Comment: