ПОСЛАНИКЪТ НА УНГАРИЯ В БЪЛГАРИЯ В Копривщица за ден на своята страна

  • 0
  • 57 преглеждания

Нейно Превъзходителство посланикът на Република Унгария у нас Текла Харангозо бе на посещение в Копривщица, което е част от Комуникативната стратегия на Република България за Европийския съюз.  Тя бе придружена от заместик-областните управители на Софийска област Галя Георгиева и Николай Николов и директора на Унгарския културен институт в София Дьорди Димитров.

Гостите бяха посрещнати в двора на старото възрожденско училище във възрожденския град „Св. Св. Кирил и Методий“ от кмета на общината Генчо Герданов, кмета на Община Челопеч инж. Алекси Кесяков, заместник-кмета на Община Копривщица, инж. Тони Малинов, секретарите на общините Копривщица и Чавдар Николай Карагьозов и Павлина Павлова, директора на Дирекция на музеите Кунка Неделева, служители от общинските администрации на Копривщица, Антон, Чавдар, учители от Средногорието.

Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ поднесе на гостите кратък концерт, който започна с Каравеловата „Хубава си, моя горо“. Павлина Марвудиева и Лучка Чотова от общинската администрация, облечени в народни носии посрещнаха гостите по стара българска традиция с питка и сол. В конферентната зала на старото училище, заместник-областният управител Галя Георгиева отбеляза, че градът домакин е „нашата история на свободата и саможертвата“. Тя изтъкна, че българите знаят за националния герой на Унгария Лайот Кошут, че една от най-големите български общости се намира в Унгария, а културните връзки между двете страни са дългогодишни. Затова 19 октомври се отбелязва като Ден на българо-унгарското приятелство.

Денят на Унгария в Копривщица потвърждава добрите отношения между нашите държави. На български език Нейно Превъзходителство Текла Харангозо каза, че българо-унгарското културно събитие в Копривщица обединява двата народа, свързани не само с общите исторически корени, а и от искрено и дълбоко  приятелство, съществуващо повече от хилядолетие. Събитето е доказателство за диалога между европейските народи, чиято цел е интегрирането на всяка отделна нация. Нейно Превъзходителство изрази надежда посланието на картините на унгарските творци, изложени в училището, да достигне до всички и да повиши интереса към Унгария и да допринесат за добрия имидж  на родината й в нашата страна.

В ОБЩИНА ЧАВДАР  Осем майсторки на шахмата спориха за държавната титла
Prev Post В ОБЩИНА ЧАВДАР Осем майсторки на шахмата спориха за държавната титла
„ДЪНДИ ПРЕШАС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ”   Поздрави златните момичета на България
Next Post „ДЪНДИ ПРЕШАС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ” Поздрави златните момичета на България
Related Posts

Leave a Comment: