Посрещнахме Новата 2019 година

  • 0
  • 98 преглеждания

С наздравици, народни хора, празнични фойерверки и илюминации, с продължило часове народно веселие, посрещнахме Новата 2019 година! Жителите на Средногорието си пожелаха в първите й минути след полунощ да донесе на всички здраве, мир, повече радости, благоденствие и успехи.

Малко преди на настъпи Новата година в Копривщица лумна традиционният огън, който местните хора наричат урбалка. На историческия площад „20 Април“ бяха излезли много граждани и гости. Община Копривщица бе осигурила на посрещащите Новата година безплатно вино, а  от уредбата звучеше българска народна музика. Точно в 12 часа с химна на Република България мощни фойерверки озариха нощното небе. Кметът на общината Генчо Герданов честити настъпването на 2019 година и пожела на всички здраве, благоденствие, мир и любов, доброто да е сред нас и да обичаме България. Около урбалката се люшнаха кръшни български хора.

Четвърт час след полунощ площад „Тодор Влайков“ в гр. Пирдоп постепенно започна да се изпълва с празнуващи. Гърмежите на мощни пиратки почти заглушаваха радостните поздравления между приятели и познати. Кметът на общината Ангел Геров приветства съгражданите си с настъпването на 2019 г., пожелавайки здраве, мир, разбирателство и новата година да бъде по-добра за пирдопчани, за българския народ и за всички хора по света. След което в нощното небе заискриха близо десет минути празничните илюминации. Мнозина от празнуващите на площада се заловиха на народното хоро, което поведе с българския трикольор г-н Геров. От ръководството на Туристическо дружество „Паскал“ бяха осигурили 20 л. червено вино и главният виночерпец – председателят на Управителния съвет Ваня Сараджова, раздаваше на всички пожелали по чашка от еликсира за здраве и просперитет в дните занапред.

Почти по същото време и кметът на Община Златица инж. Магдалена Иванова поздрави златичани и гостите на града с настъпването на Новата година. Приятното и сравнително топлото за сезона време позволи на десетки жители на Златица да се съберат на площад „Македония“, за да се поздравят с началото на 2019 година. Жива музика, със солистка Велина Велкова, бе подхванала хороводни мелодии, които предизвикаха доста от участващите в тържеството да се наловят на дългото народно хоро. Присъстващи на празника в новогодишната нощ града изразиха задоволството си от впечатляващата заря с падащи като водопад искри, която бяха подготвили от общинското ръководство за народното веселие. И докато златичани продължиха да се забавляват и поздравяват с настъпването на Новата година, екипът ни пое към с. Челопеч.

Отминал бе повече от час от първия ден на 2019 година, а площадът в селото бе изпълнен с весели и празнуващи хора. Традиционният огромен огън, запален в самия му център, бе наобиколен от щастливи и радостни жители на общината. Кметът инж. Алекси Кесяков се поздравяваше с челопечани, а председателят на Общинския съвет инж. Николай Николов сподели, че зарята в Челопеч, както винаги на този ден, е била изключителна и дори по-продължителна и по-добра от националната в столицата.

Малко преди два часа след полунощ тръгваме обратно за Пирдоп. По пътя срещаме вече прибиращи се към домовете си семейства, а гърмежите на фойерверките в единични разноцветни ракети, макар и все по-рядко, продължаваха да осветяват нощното небе. В центъра на града от озвучителната уредба още се „леят“ хороводни мелодии, но играещите постепенно стават все по-малко. Топлината и уютът на дома все повече привлича пирдопчани.

И петричани се приветстваха и си пожелаваха много здраве, късмет и щастие през настоящата 2019 година в минутите, след като тя настъпи. Красива разноцветна заря за няколко минути озари небето над село Петрич. Няколко дни преди това беше и коледно-новогодишното тържество, организирано от читалището и пенсионерския клуб „Искра”.

Музикален център „Феникс Мюзик“ представи талантливите деца на Средногорието
Prev Post Музикален център „Феникс Мюзик“ представи талантливите деца на Средногорието
Новата  година за община Мирково започна от 20 декември.
Next Post Новата година за община Мирково започна от 20 декември.
Related Posts

Leave a Comment: