ПОЖАР В СЕЛО АНТОН Изпепели дом на многодетна фамилия

  • 0
  • 115 преглеждания

На 29 януари от повреда в електрическото табло на къща в с. Антон, избухва пожар, който бързо се разпространява по дървената конструкция на сградата. Огънят е пламнал след 22:00 часа вечерта, кметът на общината Андрей Симов е бил уведомен от дежурния екип огнеборци на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пирдоп, към 10:30 ч., разказа той.

Веднага са предприети действия за овладяване на пламъците. Домът се обитавал от многодетно семейство – трима възрастни, двама пълнолетни на 20 и 21 години и десет деца, най-малкото от които е на една година, а най-голямото – на 16 години. Фамилията чака и следващ наследник. За щастие, при пожара никой от тях не е пострадал и всички са напуснали навреме горящата къща.

Предполага се, че причината за избухване на пламъците е претоварване на електрическата инсталация вследствие на завишена консумация на ток за отопление в студената зимна вечер. Огънят достига до покрива, който се запалва и рухва върху гредореда на къщата, и той също започва да гори. След погасяване на пламъците от огнеборците сградата е останала само на четири стени и два комина. Благодарение действията на пожарникарите е спасена малка пристройка към къщата, в която през първата вечер цялата фамилия си приютява, за да пренощува. Било е толкова пренаселено, че не е имало място за всички и дядото е прекарал нощта навън на студа, споделя кметът Андрей Симов.

С помощта на общината и жителите на село Антон, с подкрепа на много хора от района, вече са създадени условия за живот на многодетната фамилия. По предложение на кмета г-н Симов с решение на Общинския съвет от 3 януари са осигурени 13 000 лв., като с 3000 от тях е закупен фургон. Той вече е позициониран край изгорялата къща и част от семейството живее в него. Кметът дарява легла с пружини и дюшеци, осигурени са от други домакинства още обзавеждане, дрехи, посуда, закупена е и печка, за да могат да си приготвят храна и да се топлят обитателите на малката постройка и фургона. В сградата на ОбА и всички магазини в село Антон са поставени кутии за набиране на дарения за пострадалото семейство.

Андрей Симов е провел разговори с представители на големите компании от Средногорието, които го потърсили за оказване на подкрепа на лишените от дом жители на селото. Той заяви, че като се позатопли времето след два-три месеца ще се предприемат стъпки за възстановяване на изгорялата къща. Общинското ръководство е наясно със сложността на проблема, а и не е работа на местната власт да гради дом на потърпевшите си жители. Но ще заеме с най-необходимото и всичко онова, с което може да им помогне. Най-напред ще се направят бетонов пояс за укрепване на стърчащите в момента голи стени и бетонова плоча. А след това ще се изгради и покривът.

За набиране на средства за тези строителни дейности, каза кметът Андрей Симов, е открита дарителска кампания в помощ на лишените от дом жители на село Антон. Пари „на ръка“ на фамилията няма да се дават. Ще се преценява какво е най-необходимо към момента. Ако трябва и в зависимост от набраните средства, може да се закупят още фургони, за да се приюти напълно семейството или те ще се ползват за ремонта на дома. Необходимите материали ще се закупуват от местна строителна борса, и ще се предават на фирмата – изпълнител, когато започне възстановяването на сградата. Към момента са осигурени 10 000 лв. за тази цел от бюджета на общината, а даренията на институциите и хората, които искат да помогнат, ще продължат минимум три месеца, обясни той. Работна ръка няма да липсва, тъй като фамилията е голяма, каза Андрей Симов.

Г-н Симов благодари на всички, които са помогнали до сега, а и в бъдеще, с дарени пари, дрехи, обзавеждане за подпомагане на пострадалото семейство. Най-важното, е заяви той, че няма никой пострадал, всички са невредими и здрави след бедствието, което ги сполетя. Животът продължава и общината, с подкрепата на компании и съпричастни към неволята на тези антончани, ще положи грижи да не се чувстват сами след сполетялото ги нещастие и ще направи необходимото да забравят случилото се с тях.

Събирането на средства и вещи от първа необходимост продължава, като желаещите да предоставят такива, могат да го направят всеки ден в сградата на общинската администрация. Вече се отправиха призиви по социалните мрежи за помощ и немалко хора се отзовават. В. „Регион“ също помогна, като предостави дрехи, обувки, спални комплекти и посуда на семейството.

13 ФУВРУАРИ – 167 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПИСАТЕЛЯ   Да надникнем във високо моралния свят на Тодор Влайков
Prev Post 13 ФУВРУАРИ – 167 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПИСАТЕЛЯ Да надникнем във високо моралния свят на Тодор Влайков
Баба без Вас си не мое   Марияна Панчева-Цоловска за поета с копривщенски рими Иван Пехливанов
Next Post Баба без Вас си не мое Марияна Панчева-Цоловска за поета с копривщенски рими Иван Пехливанов
Related Posts