ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ГРАЖДАНСКА ПЛАТФОРМА „ИЗПРАВИ СЕ.БГ“ МАЯ МАНОЛОВА Разговаря с граждани на Пирдоп

  • 0
  • 89 преглеждания

В събота – 10 октомври, на кратко посещение в Пирдоп бе Мая Манолова – бивш омбудсман на Република България и председател на Гражданска платформа „Изправи се.БГ“. Тя бе придружавана от свои сътрудници и разговаря с жители на града.

На срещата, която се състоя на открито пред сградата на читалище „Напредък“ присъстваха председателят на ОбС – Пирдоп Васил Кафеджиев, общинският съветник Мария Бръмбева, жители на общината, сред които и хора с увреждания, пожелали да споделиха част от проблемите си с г-жа Манолова.

Жена с 40 години трудов стаж и престижна работа преди, заяви, че получава 250 лв. пенсия. „Разчитаме и залагаме на Вас да се направи нещо за пенсионерите“, каза тя. Друга сподели, че има същия проблем, а от тази сума дава 110 лв. за лекарства. В отговор гостенката подчерта, че минималният месечен доход на работещ у нас трябва да е минимум 1000 лв., минималната пенсия да е половината от него. Трябва да се преизчислят пенсиите и да се постигне справедливост в социалната сфера, финансова децентрализация на общините и драстично да се реформира законодателството в страната, за да може част от данъците на големите компании да влизат в бюджетите на общините, на чиято територия развиват своята дейност.

По време на разговорите стана дума за проблемите в здравеопазването, невъзможността на малките болници да предоставят качествени услуги на населението. За да се постигне това, трябва да се осигурят с лекари, медицински сестри, модерна апаратура, медикаменти. Тя посочи и седемте приоритета, на които залага като председател на Гражданска платформа „Изправи се.БГ“ – доходите на населението, здравеопазването, образованието, чистотата на въздуха, ревизия на състоянието на държавата, промяна в съдебната система и намаляване влиянието на монополистите – „В и К“, топлофикации, електроразпределителни дружества.

Тя даде пример с развитието на съседна Румъния, с която заедно станахме членове на ЕС. За няколко години северната ни съседка ни е изпреварила значително, без да се „счупи“ държавата. В момента живеем в диктатура и хората у нас трябва да се освободят от страха, каза тя. И заяви, че е в Пирдоп, за да се избере място и разкрие офис на „Изправи се.БГ“, който да бъде ползван от седемте общини в Средногорието. За резолюцията на Европейския съюз за България сподели, че Европа е казала истината за състоянието на страната ни. Направена е много точна дисекция на проблемите на българското общество. Резолюцията е директна подкрепа на протестите. Скандиранията на протестиращите са намерили място в европейски документ, посочи г-жа Манолова и добави, че документът е много тежка оценка и червен картон за управлението на Кабинета „Борисов 3“. „Ясно е, че той повече не се ползва с европейска подкрепа, включително и в собственото си политическо семейство. Една част от депутатите на Европейската народна партия избраха да подкрепят българските граждани, а не Борисов. Това е оптимистично поведение и за бъдещето на европейските институции. Ключово важно е, че те застанаха на страната на българските граждани, не на страната на едно корумпирано управление. Важно е и за доверието на българските граждани в тях“, подчерта Мая Манолова.

Продължават ремонтите на улици в Мирково
Prev Post Продължават ремонтите на улици в Мирково
ЛЮБОМИР АНГЕЛОВ И МАРИЯ ИВАНОВА ОТ ПИРДОП  На второто място в Националния крос-кънтри в Самоков
Next Post ЛЮБОМИР АНГЕЛОВ И МАРИЯ ИВАНОВА ОТ ПИРДОП На второто място в Националния крос-кънтри в Самоков
Related Posts

Leave a Comment: