ПРЕМИЕРЪТ БОЙКО БОРИСОВ Инспектира газопровода Панагюрище – Златица и посети „Аурубис България“

  • 0
  • 75 преглеждания

В петък – 19 март, министър-председателят на Република България Бойко Борисов се запозна на място с изграждането на довеждащия газопровод от Панагюрище до Златица, съобщиха на своята страница в Интернет от Министерския съвет. От публикуваните видеоклипове в социалните мрежи се вижда, че в местността „Бакаджик“, край града, където предстои да бъде изградена газоразпределителната станция „Златица“, той е бил посрещнат от изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, главния изпълнителен директор на Групата „Аурубис“ Роланд Харингс, изпълнителния директор на „Аурубис България“ Тим Курт, строители и служители на двете компании.

„Въпреки пандемията инвестициите в България не само не намаляват, но и се увеличават. Имаме много добре квалифицирани работници, разполагаме с магистрална, жп, енергийна инфраструктура, у нас е и най-ниският данък в Европа. Цялата тази стабилност води до повишаване на брутния вътрешен продукт, а оттам и на доходите на хората във всички сектори. Този газопровод не го правим само за заводите, но и за хората. До края на година ще построим и интерконектора с Гърция, с което ще се даде възможност за доставки на втечнен газ от цял свят“, е заявил Бойко Борисов. В прессъобщението се посочва, че проектът е от важно значение за региона на Средногорието. От него ще се възползват големи индустриални потребители, детски градини, учебни заведения, културни институции, битови клиенти. От кадрите се вижда, че по време на разговорите с представителите на „Аурубис България“ и на „Булгартрансгаз“, заради студеното време премиерът дава якето си на преводачка.

Довеждащият газопровод от Панагюрище до Златица е разширение на националната газопреносна мрежа. Той е с проектна дължина от 61.5 км., и възможност да доставя до 30 000 куб. м. синьо гориво на час. Две автоматични разпределителни станции ще бъдат изградени по трасето, от което вече са подготвени за следващия етап от работата 13 км. Едната ще е при гр. Панагюрище, другата – югоизточно от гр. Златица, зад намиращата се наблизо електроподстанция. Главният потребител ще е „Аурубис България“, като ще има възможност да се газофицират и други промишлени консуматори, административни потребители и домакинства от Златица, Пирдоп, Челопеч, Чавдар, Мирково, Панагюрище, както и от Стрелча и Лесичово.

Вече има издадено разрешително за строеж на довеждащия газопровод и на мястото, където ще бъде построена автоматичната газоразпределителна станция „Златица“, се извършват строителни дейности.

Малко по-късно премиерът Бойко Борисов, придружаван от домакините си от „Аурубис“, е разгледал модерните мощности на медодобивния завод. Производственият директор на дружеството инж. Димо Кирилов го е запознал с инвестициите и оборудването на Направление „Металургия“. В рафинерията на комбината премиерът е бил впечатлен от върховите технологии, които се използват за добива електролитната мед с висока чистота. Гостът е разгледал и други направления на предприятието, което е на-големият инвеститор и данъкоплатец в страната, структуроопределяща компания за икономиката на България.

В ПИРДОП  Концерт и рисунки за медиците – герои
Prev Post В ПИРДОП Концерт и рисунки за медиците – герои
ТРОГАТЕЛНО ОСМОМАРТЕНСКО ТЪРЖЕСТВО СЪС СВОИТЕ МАЙКИ И БАБИ  На децата от първи клас от Копривщица
Next Post ТРОГАТЕЛНО ОСМОМАРТЕНСКО ТЪРЖЕСТВО СЪС СВОИТЕ МАЙКИ И БАБИ На децата от първи клас от Копривщица
Related Posts

Leave a Comment: