ОБЩИНА ПИРДОП С нова придобивка

  • 0
  • 111 преглеждания

На 13 май – сряда, в Община Пирдоп бе представена поредната нова придобивка на местната власт – машина за полагане на хоризонтална маркировка по уличната мрежа.

Кметът Ангел Геров заяви, че след направен анализ, се стигнало до извода, че е по-добре да се закупи машина за възстановяване на уличната маркировка – осеви линии, пешеходни пътеки, отколкото да се ползват услугите на външна фирма, специализирана в този вид дейност. Той изрази надеждата си, че след като работниците от Общинското звено „БКС“ придобият опит в работата с машината, ще могат да извършват такива услуги и на съседните общини, за които също ще бъде икономически по-изгодно. Кметът каза, че преди дни е закупен още един специализиран автомобил с кранова уредба, който в момента е в процедура по регистрация в КАТ. Така общината вече ще разполага с три такива автомобила, като един ще бъде насочен за работа в с. Душанци, а два ще останат в Пирдоп. Когато е наложително, ще се извършват пренасочвания на техниката, за да е постоянно и високо качеството на дейностите, извършвани от звено „БКС“.

Г-н Геров, управителят на фирмата Сергей Серафимов, зам.-кметът инж. Иван Щаплев и работници от общината, подготвиха машината за пътна маркировка за работа. Като най-напред демонстрацията, за придобиване на умения от оператора й, се направи с вода на пространството зад общинската сграда и на съседния паркинг.

С усвояване на тънкостите за работа с машината, която е компактна и лесна за обслужване, ще започне подновяването на пътната маркировка на територията на общината, увери той. Преди полагането на осевите линии по улиците и страничните им очертанията край тротоарите, които от много години и не съществуват, ще се извърши почистване на асфалтовата настилка. Това е необходимо, за да е трайно полагането на боята. С новата придобивка ще е възможно с минимални средства те да бъдат възстановени. Най-напред ще се работи по главната улица „Цар Освободител“, след това по пешеходните пътеки и по маркировката на пътя от гр. Пирдоп за село Душанци. Г-н кметът обясни, че при мъгли и сложни метеорологични условия, движението по него е проблемно за водачите на моторни превозни средства.

Инвестицията е от бюджета на общината, като стойността на машината е 10 000 лв. и ще замени ръчното полагане на боята по уличната маркировка. Чрез впръскане с дюза се постига по-малък разход на боята, по-високо качество, а оттам и по-дълго време на издръжливост на хоризонталната маркировка. Работата ще се извършва професионално, а почистването на техниката след работа, ще става с разредител, който след това ще се използва за добавка към използваната боя, за постигане на нужната консистенция. На практика няма да има загуби на материал и ще се работи прецизно и точно, съгласно изискванията за пътната маркировка, увери управителят на фирмата – доставчик на машината Сергей Серафимов.

Кметът Ангел Геров обясни, че със собствени сили и средства е започнато възстановяване на дупки по уличната мрежа. Проблемът за местната власт е персоналът, който е нает и ангажиран с тези дейности. Едни и същи са хората, каза г-н Геров, с които се извършва кастренето на изсъхналите клони и премахването на опасните дървета, събирането на отпадъците, миенето на улиците, косенето на тревните площи, пръскането им с препарати срещу инсектициди. Поради това някой от работите се забавят, но се степенуват по важност и се работи при максимално натоварване не на хората от звено „БКС. В Бюро по труда – Пирдоп ще бъде обявено, че общината наема работници, за да може всичките тези дейности да се извършват паралелно.

През миналата седмица със средства на общината бе извършено почистване на канавките и банкета на пътната отсечка между селата Душанци и Антон, което не е извършвано от доста време, заяви Ангел Геров. Затлачването на отводнителните съоръжения създава предпоставки за разрушаване на пътя. Той обясни, че през 2017 г. само една точка не е достигнала на Община Пирдоп, при кандидатстване с проекта за финансиране рехабилитацията на този път. Той изрази надежда, ако през следващия програмен период има възможност, проектът ще бъде актуализиран и входиран отново.

В КОПРИВЩИЦА   Майки освежават детски площадки в града
Prev Post В КОПРИВЩИЦА Майки освежават детски площадки в града
ДЕПОТО ЗА ТВЪРДИ БИТОВИ ОТПАДЪЦИ В ЗЛАТИЦА   Третото в страната с машина за стабилизиране на биологичен отпадък
Next Post ДЕПОТО ЗА ТВЪРДИ БИТОВИ ОТПАДЪЦИ В ЗЛАТИЦА Третото в страната с машина за стабилизиране на биологичен отпадък
Related Posts

Leave a Comment: