ПРЕЗИДЕНТЪТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ РУМЕН РАДЕВ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ ИЛИЯНА ЙОТОВА В края на предизборната си кампания посетиха Копривщица

  • 0
  • 141 преглеждания

На 19 ноември, последният ден, в който завърши предизборната кампания преди балотажа за избор на президент и вицепрезидент, кандидатите за втори мандат на „Дондуков“ 2 Румен Радев и Илияна Йотова посетиха град Копривщица. Те бяха посрещнати от кмета на общината Бойка Дюлгярова и Кунка Неделева – директор на Дирекция на музеите от възрожденския град.

Водени от своите домакини гостите се отправиха към историческия площад „2-ти Април“, където бяха приветствани с „Добре дошли!“ от  управителя на Софийска област Радослав Стойчев, кметове и жители от Средногорските общини Антон, Пирдоп, Златица, Чавдар, Мирково, както и от Самоков, Правец, Долна Баня и от съседните Клисура и Стрелча, от Пловдивска област, Пещера и други общини на Пазарджишка област.

Президентът Румен Радев на Република България и вицепрезидентът Илияна Йотова проведоха работна среща с ръководството на Община Копривщица и общински съветници в Дирекция на музеите, а по-късно и с кметовете от Софийска, Пловдивска и Пазарджишка области, избрани от листите на БСП през 2019 г.

На площад „20-ти Април“ г-н Радев и г-жа Йотова бяха посрещнати с приветствени възгласи и аплодисменти от множеството хора, дошли да ги поздравят и изразят своята подкрепа на предстоящия балотаж. Румен Радев, Илияна Йотова и Радослав Стойчев поднесоха цветя на Мавзолея на Априлци и сведоха глави в знак на преклонение пред героите от епичния Април 1876 година. На почетна стража пред Мавзолея бяха застанали членове от регионалните клубове към Национално дружество „Традиция“ от Копривщица и Златица, облечени в народни носии и униформи на въстаниците от времето на бунта.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова призоваха в неделя българите да дадат своя глас за промяна на наложения стил и начин на управление през последните години, за да се изгради нова достойна за децата ни България. „Да гласуваме в неделя колкото може повече, да се разделим с хората, които искат да ни върнат назад. – каза пред множеството вицепрезидентът Илияна Йотова. – Защото от многото думички, които употреби снощи г-н Герджиков, забелязахте ли, че липсваше една. А тя е прекрасна българска дума. Нито веднъж не си позволи да употреби думата „промяна“. Е, как да я произнесе, като се знае кой го издига? Тези хора не искат промяната. Те искат да се върнем там, където бяхме преди година и половина. Със схемите, с чувалите, с парите. Няма да има пари за Копривщица и за водата в Копривщица, когато седем пъти повече са изнесени в чували от необходимите средства“ (аплодисменти).

На историческия площад в неформална обстановка високите гости продължиха разговорите с копривщенци и своите поддръжници, давайки десетки автографи и се снимаха с всички, които пожелаха да имат свой спомен от срещата си с тях.

РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА КОПРИВЩИЦА

С предложение проблемът с водата на възрожденския град да е национален приоритет

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова при посещението си в гр. Копривщица на 19 ноември проведоха в Дирекция на музеите работна среща с общинското ръководство и съветници от възрожденския град. Домакин бе Кунка Неделева – директор на културната институция.

На откровения и ползотворен и за двете страни разговор, състоял се по инициатива на общинското ръководство, присъстваха още секретарят по вътрешна политика и гражданско общество на Президентството Николай Копринков, кметът Бойка Дюлгярова, председателят и заместник председателят на ОбС Любомир Цеков и Стоян Павлов и общинският съветник Яни Стоичков.

Кметът г-жа Дюлгярова е изтъкнала пред своите гости спешната нужда от подкрепа на града от държавните институции за ремонт на водопроводната и канализационна мрежа на града, чиито основен поминък е туризмът. При многобройните си посещения в различни министерства, е заявила тя, не е срещнала разбиране и съпричастие за решаване на проблема, а е отправяна от едно министерство към друго и в този омагьосан кръг Община Копривщица се върти вече 2 години.

Домакините са посочили, че водопроводите, които захранват града с питейна вода, са двата, а когато те са включени едновременно, стават почти ежедневни аварии. Тръбите не са подменяни от над 50 години, е изразила притесненията си г-жа Дюлгярова. В нейна подкрепа са се изказали и общинските съветници, които са изтъкнали, че е необходимо да бъде актуализирано Постановлението на Министерския съвет от 1971 година за обявяване на Копривщица за Град – музей. Било е споделено, че то не е отменено, но с влизане в сила на новия Закон за културното наследство не е приложимо.

Директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева е посочила множество причини за спешната и неотложна подмяна на цялостната водопроводна мрежа на града. На места, е казала тя, канализационните тръби ги няма, а отпадните води се отвеждат по прокарани от самите тях под земята канали. Тя е изтъкнала високия процент на онкоболните в Копривщица, вследствие на некачествената вода за пиене. Кунка Неделева се обърнала към президента на Република България с молбата за подемане на инициативата Копривщица да получава средства от държавата за поддържане на града във възрожденския му вид, защото не е само на копривщенци, а на всички българи.

На питане от вицепрезидента Илияна Йотова какъв е статутът на другите исторически селища в България, Кунка Неделева е заявила, че те са архитектурни резервати, а само Копривщица е единственият в страната град музей, архитектурен и исторически резерват с международно значение. И е споделила мненията на многобройните туристи – българи и чужденци, около 220 хиляди годишно, че градът трябва да бъде съхранен такъв какъвто е. Като ръководител на институцията Кунка Неделева е заявила, че изпитва срам, когато многобройните туристи разглеждат града и се възхищават на прекрасните калдъръмени улици, но издълбани като лунни кратери, вследствие на водопроводните и канализационни аварии. Пред президента и вицепрезидента тя е привела данни от класация на туристи от Япония на анкета в собствената им страна, които нареждат Копривщица на 24 място сред най-прекрасните места в света и е споделила мнението им как държавата може да изостави такъв град.

Кметът Бойка Дюлгярова и общинските съветници, са били категорични, че туризъм не може да се развива с улици с многобройни дупки и пропадания по тях. До сега, въпреки множеството настоятелни писма, Агенция „Пътна инфраструктура“ не почиства и не поддържа пътищата до Копривщица. Кметът г-жа Дюлгярова е отговорила на въпрос от президента Румен Радев, че има проект за водопроводната и канализационна мрежа, но на местната власт не се предоставят средства той да бъде реализиран. По препоръка на г-н Радев секретарят по вътрешна политика и гражданско общество на Президентството Николай Копринков ще поддържа връзка с г-жа Дюлгярова. И още тази седмица да започне процедура по подготовката на документацията за кандидатстване с проект, с който поетапно да започне подмяната но водопроводната и канализационна мрежа на Копривщица.

 КМЕТОВЕ ОТ БСП

Изразиха подкрепата си към Града музей пред държавния глава