ПРОФ. ДТН ИНЖ. ЦОЛО ВУТОВ Носител на почетния знак „Заслужил гражданин на Софийска област“

  • 0
  • 100 преглеждания

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров удостои с почетен знак „Заслужил гражданин на Софийска област“ проф. дтн инж. Цоло Вутов – управител на „Геотехмин“ ООД. Мотивите за връчване на отличието са: за реализирани дългосрочни инвестиции, в това число в околната среда, за изключителен принос за социално-икономическото развитие на региона, създаване на работни места и дарителската му дейност.

Проф. дтн инж. Цоло Вутов е бизнесмен, учен, работодател на близо 4000 души в компаниите от Група ГЕОТЕХМИН. Сред тях е и „Елаците-Мед“ АД, един от най-големите инвеститори и данъкоплатци в страната. Дружествата от групата допринасят за социално-икономическото развитие и качеството на живот на осем общини от Софийска област.

Проф. Вутов е носител на орден „Стара планина“ първа степен за изключителен принос и заслуги към икономическото развитие на страната и изграждане на съвременните индустриални отношения, както и на много други награди за принос към бизнеса, науката и обществото. Удостоен е с почетен знак на управителя на Софийска област през 2016 г., както и с грамота и плакет „Почетен гражданин на Община Етрополе“ за изключителни заслуги.

Носител е на най-високото отличие на УС на Съюза на слепите в България – статуетка и сертификат „HUMANITATIS CAUZA“ за значителния му принос в областта на социалната интеграция на хората със зрителни увреждания.   Носител е на специалната награда на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България за цялостен принос за развитието на икономиката в България, присъдена му за дълготрайни инвестиции и растеж, запазване и разкриване на нови работни места, иновации и принос в научната и обществена дейност“. Във витрината му от отличия е и най-високата награда на Българската търговско-промишлена палата – бронзова статуетка „ХЕРМЕС” и грамота „за значителен принос при осъществяване целите и дейността на Палатата, дългогодишна ефективна подкрепа и принос за развитие на българската икономика и по повод 70 годишния юбилей“. Награден е с Почетния знак на Химикотехнологичния и металургичен университет.

Проф. Вутов е носител на Специална награда за изключителен принос за българската икономика, научната и развойна дейност в 13-то издание на годишните награди „Инвеститор на годината“ на Българската агенция за инвестиции. Наградата е лична и се връчва на проф. дтн инж. Вутов за заслугите му като индустриалец, инвеститор, учен и общественик. Проф. дтн инж. Цоло Вутов е  „Мистър Икономика“ за цялостен принос в развитието на българската икономика през 2020 г., а през 2021 г. е удостоен с почетен знак на Червения кръст и специална благодарствена грамота, в знак на признателност за личния му принос към хуманитарните каузи на организацията.

Компаниите от Група ГЕОТЕХМИН са сред големите дарители и подкрепят социално значими проекти в района на своята дейност, ориентирани към устойчиво развитие на инфраструктурата, образованието, здравеопазването, социалните услуги, духовността. Проф. Вутов е инициатор и е лично ангажиран с Благотворителната програма „Българските добродетели“, чрез която Група ГЕОТЕХМИН оказва подкрепа на местните общности в Етрополе и общините от Средногорието. По програмата вече четири общиниЕтрополе, Мирково, Чавдар и Челопеч имат подписани рамкови споразумения, чрез които компаниите подпомагат и финансират важни проекти в условията на пандемията от Ковид-19.

ПРЕЗ МИНАЛАТА СЕДМИЦА  Снежната покривка от 20 см. в града-музей Копривщица
Prev Post ПРЕЗ МИНАЛАТА СЕДМИЦА Снежната покривка от 20 см. в града-музей Копривщица
МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА „ПИРДОП, КОПРИВЩИЦА, АНТОН“
Next Post МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА „ПИРДОП, КОПРИВЩИЦА, АНТОН“
Related Posts

Leave a Comment: