ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ И ХРАНИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ В ПИРДОП

  • 0
  • 51 преглеждания

Доказа високата подготовка на учениците си с финал на международен конкурс

Колективът на Професионална гимназия по туризъм и хранителни технологии „Никола Димов“ в гр. Пирдоп на 12 февруари – петък, представи пред много свои гости резултатите от приключилия успешно проект по Програма „Еразъм +“ – „Европейските стандарти в обучението чрез работа“. На събитието присъстваха кметът на общината Ангел Геров, председателят на ОбС и ръководител на Бюро по труда Мария Шентова, зам.-кметът Вера Бойчева, секретарят Николина Божкова, Председателят на комисията по култура пи образование и председател на ПП ГЕРБ в града Донка Бикова, Илонка Славчева от Регионалния инспекторат по образование на Софийска област, председателят на Училищното настоятелство на професионалната гимназия Дамян Ненов, директори на учебни заведения от региона, ръководители на институции и, както се оказа по-късно, известни професионалисти по специалности, изучавани в училището.

В началото с песен поздрави всички присъстващи възпитаникът на ПГТХТ Николай Славчев, който накрая и закри събитието. Представянето на проекта, посветен на европейския опит в прилагането на дуалното обучение представи пом.-директора на професионалната гимназия Димитринка Раковска. Чрез мултимедийна презентация тя се спря на основните цели и ключови дейности, осъществени от учениците през отминалото лято в Германия и Португалия и от работата на педагозите по време на тяхното обучение чрез включването им реалната работна среда в партньорите на училището от двете страни „Виталис“ от гр. Шкойдиц – Германия и „Брага мобили оупън“ от гр. Брага, Португалия. Педагозите от гимназията, които са участвали в проекта, са работили в гр. Лайпциг. Проектът е трети за училището и повече от 50 негови възпитаници са работили като бармани, сервитьори и администратори, като същевременно са усъвършенствали познанията си по чуждите езици, затвърдили са придобивани по време на обучението си в гимназията своите умения в изучаваните специалности и за работа в екип. Запознали се кулинарни традиции, които са нови и непознати за тях. Училищната общност с гордост обяви, че проектът е приключил успешно.

Димитринка Раковска запозна гостите с всички етапи и изпълнени дейности по подготовката на младите хора за бъдещата им професия и на педагозите за тяхното обучение. Представени бяха и очакваните резултати от преминатата подготовка в реална работна среда и какво въздействие изпълнението на проекта е оказало върху училищната среда в професионалната гимназия.

Възпитаници на учебното заведение, както и техни преподаватели, имаха възможност да изразят пред присъстващите своите лични впечатления и постигнатото по време на участието си в проекта. Споделено бе, че колективът на ПГТХТ вече се подготвя за следващия свой проект – „Иновации в кетъринга – кариера без граници“, който предстои да се реализира в четири европейски държави – Испания, Италия, Великобритания и Ирландия. Този проект е насочен към възпитаниците на училището по специалностите готвач, сервитьор, барман и хлебар-сладкар. И има за цел да ги научи на най-доброто от европейската практика в тези области.

Преподавателите в учебното заведение – Пепа Анигностова и Евгений Димитров, които са придружавали учениците и работят в ПГТХТ по програма на Фондация „Заедно в час“ – връчиха на директора на училището Павлинка Ценова плакети, които са получили от партниращите организации в двете страни, като знак за успешно приключилото обучение чрез работа на учениците. Г-жа Ценова изрази гордостта си от постиженията на младите хора и от отговорността и професионализма на екипа от преподаватели. Тя заяви, че професионалната гимназия в гр. Пирдоп е училище с бъдеще, защото подготвя конкурентни и квалифицирани кадри, които са търсени от работодателите. Защото ПГТХТ е отворена и към изграждане на кариера без граници. Павлинка Ценова благодари на колегите си и гостите, които са показател за високото доверие и уважение към постигнатото от училището.

Последва особено атрактивната част от презентацията на изпълнението на проекта – демонстрация на уменията на възпитаници на гимназията в областта на кулинарията, сервитьорството и барманството. Ръководители на младежите в тези дейности бяха известни професионалисти в бранша в страната – шеф Светлозар Георгиев, председателят на Асоциацията на българските сомлиери Михаил Марковски и трикратният световен шампион по барманство Васил Колев. Водещата на срещата Диана Петрова представи техните впечатляващи професионални биографии и успехите им в съответната област. Те са работили за усъвършенстване на уменията на младежи от професионалната гимназия в продължение на една седмица, а в учебния ресторант в ролята на специални гости за тяхната изява влязоха кметът Ангел Геров и директорът на ПГТХТ Павлинка Ценова.

Учениците на шеф Георгиев Лукан Марковски и Кристиян Славчев, с негова помощ бяха приготвили изискано меню със сьомга, а възпитаниците на г-н Марковски – Атанас Семков от 12 клас, Станислава Цолова от 9 и Христофър Василев от 12 клас показаха как се декантира вино, което след това сервираха на г-н Геров и г-жа Ценова. И двамата ментори обясняваха какво представляват кулинарните изкушения и дейностите, които извършват учениците. Изключително ефектен финал на събитието бе демонстрацията по приготвяне на коктейл от четирима последователи в професията на световния шампион Васил Колев. Със завиден синхрон Боян Тодоров, Стойчо Стойчев, Пламен Благоев и Мариус Сейков от специалност „Кетъринг“ и г-н Колев приготвиха пет вида коктейли. Представянето на проекта „Европейски стандарти в обучението чрез работа“ завърши с изпълнение на народна песен от Николай Славчев и коктейл, подготвен от учениците за гостите на гимназията.

Към галерията.

В КОПРИВЩЕНСКАТА ГИМНАЗИЯ
Prev Post В КОПРИВЩЕНСКАТА ГИМНАЗИЯ
Next Post ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС
Related Posts

Leave a Comment: