ПРОВЕДЕ СЕ КРЪГЛА МАСА ЗА ДУАЛНОТО И ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

  • 0
  • 95 преглеждания

Компании от Средногорието активно работят за професионалното ориентиране на младите хора

На 9 май в аула „Максима“ на Минно-геоложкия университет „Св. Ив. Рилски“ се проведе кръгла маса за дуалното и професионалното образование под мотото „Знам, мога, богат съм и щастлив". Идеята е да се постави по-сериозен фокус върху професионалното образование и да се стимулира обща кампания за привличане на ученици и техните родители към смисъла и житейската полза от дуалното и професионалното образование.

Във форума взеха участие председателят на 44-то НС Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на образованието Красимир Вълчев, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, министърът на културата Боил Банов, председателят на Българската минно-геоложка камара проф. Николай Вълканов, председателят на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова, кметът на София Йорданка Фандъкова, Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, проф. дтн инж. Любен Тотев, Ректор на МГУ „Св. Ив. Рилски“ и председател на Съвета на ректорите в България, ректори на висши училища, кметове, президентът на КНСБ Пламен Димитров, представители на бизнеса, вкл. членове на Управителния съвет на Българската минно-геоложка камара, подкрепящи дуалното обучение.

Водещ и инициатор на събитието бе Илияна Беновска от „Радио К2“. Кръглата маса започна с химн, посветен на професионалното образование, изпълнен от музикантите от група „Тангра“.

 

 

Минната индустрия със значителен опит в дуалното обучение

Компании от минната индустрия са сред най-активните участници в проекта за въвеждане на дуално професионално обучение в регионите с развита добивна промишленост.

Формата на паралелно теоретично обучение с практика в реално производство се използва вече над 10 години с добри резултати. Насочени към посрещане на специфични нужди на компаниите в различни подотрасли на минерално-суровинния бранш, умения за работа в дуална форма на обучение днес придобиват важно значение.

Първият гимназиален етап включва обучението от 8 до 10 клас. Професионалното профилиране с практически производствен опит се осъществява във втория гимназиален етап, където в един или два дни от седмицата обучението се извършва в училище, а останалите три или четири дни се провежда в предприятие партньор под ръководството на ментор.

Дуално обучение в Средногорието

През 2017 г. „Аурубис България“ АД, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, група на инженеринговите партньори, Община Златица и Аграрно–техническа професионална гимназия гр. Златица, стартират проекта за дуално обучение в региона на Средногорието. През учебната 2018 / 2019 г. се присъединяват „Елаците Мед“ АД, „Геострой“ АД, „Геотрейдинг“ АД.

Обучението е насочено към осигуряване на опит в индустриална среда като отчита тенденциите за въвеждане на нови технологии в производства от минната и металургична промишленост. Придобиването на първоначален трудов опит в компании с установени високи стандарти на работа и безопасност на труда е условие за отлична кариерна перспектива.

Към момента, в паралелките с дуалното обучение в АТПГ – гр. Златица има 43 ученика. Двадесет и един от тях сега са в осми клас, 22 са в девети клас. По време на 5-годишния си срок на обучение учениците се обучават в 3 специалности: „Електрообзавеждане на производството“, „Машини и съоръжения за заваряване“; „Автотранспортна техника“.

За учениците от 11 и 12 клас, които ще имат реален стаж в производство в компания-партньор, се предвижда възнаграждение. То ще представлява 90 % от минималната работна заплата. Всички фирми партньори предвиждат от учебната 2019 / 2020 г. отново да има план прием за същите специалности.

ФАКЕЛНО ШЕСТВИЕ В ЧАВДАР  В чест на светите братя Кирил и Методий
Prev Post ФАКЕЛНО ШЕСТВИЕ В ЧАВДАР В чест на светите братя Кирил и Методий
В ЗЛАТИЦА  Отдадоха почит към героите в Отечествената война
Next Post В ЗЛАТИЦА Отдадоха почит към героите в Отечествената война
Related Posts

Leave a Comment: