РЪКОВОДСТВОТО НА ГЕРБ – ПИРДОП Подаде колективно оставка и напусна партията

  • 0
  • 111 преглеждания

Преди десетина дни стана известно от страницата във Фейсбук на ПП ГЕРБ в град Пирдоп, че общинското ръководство е подало колективно оставка пред Изпълнителната комисия на партията, известия за което се чуваха в публичното пространство в региона още преди провеждането на местните избори от 2019 г.

На 15 януари официално изявление за случилото се, пред местни печатни и електронни средства за информация, което стана в студиото на Регионална телевизия „Средногорие медия“, направи досегашният организационен секретар на ГЕРБ – Пирдоп Георги Чобанов, което предаваме с малки редакционни съкращения.

„Поводът за оставката, вероятно повечето хора го знаят, е тема, свързана с местните избори през миналата година. Ще си позволя да започна от по-ранен етап. Още през месец януари 2019 г., с колегите от общинското ръководство, които са ме упълномощили днес да направя това изявление, стигнахме единодушно аз да бъде предложен от местната структура като номинация за кандидат за кмет на Община Пирдоп за изборите през 2019 г.

В месеците след това работихме усилено по този въпрос, най-вече по изграждането на бъдещ екип, който евентуално да поеме работата в общината не само по организацията на местните избори. Срещнахме се с членове, на които благодаря за тяхната подкрепа. Така се стигна до месец юли, когато бях поканен на среща с министър Николина Ангелкова, която скоро преди това бе поела поста Координатор на ПП ГЕРБ за Софийска област. С нея се познаваме още от 2017 г., когато тя беше водач на листата за народни представители на партията, в която участвах и аз. И тя, по нейните думи, имаше чудесни впечатления по моята работа. На тази среща г-жа Ангелкова изказа мнение, че подкрепя тази кандидатура и работата на структурата и че ще работим за бъдещата изборна победа.

За наше учудване, в дните и седмиците след тази наша среща, ние чувахме от различни източници – тогава ни се струваха слухове, че тази кандидатура ще бъде подменена. И то, най-вече от г-жа Антоанета Илиева (бел. на ред.: - Мечкарова), която беше кмет в мандата 2007 – 2011 г. и в последствие изключена от партията през 2015 г. с решение на Изпълнителната комисия на партия ГЕРБ. На 26 юли общинската структура на ГЕРБ – Пирдоп, проведе номинационно събрание, съгласно Устава и допълнителните инструкции на Изпълнителната комисия. На въпросното събрание бях подкрепен единодушно от членовете на ГЕРБ – Пирдоп за кандидат за кмет на общината. На същото събрание попълнихме и листата за номинирани общински съветници от партия ГЕРБ.

На 28 август направихме отново среща с г-жа Ангелкова, да коментираме детайлите по тези номинации, и на тази среща ни беше съобщено тяхното решение тази замяна да бъде факт. Тогава тя се интересуваше лично от моето отношение по въпроса, тъй като аз можех да реагирам по различни начини. Разбира се – считам себе си за разумен човек, аз приех нещата без обида, не ги приех лично, разбирам и техните мотиви, тъй като ми бяха предоставени резултати от анкета, в която г-жа Илиева щеше да победи действащия тогава кмет Ангел Геров още на първия тур. И аз нямаше как да не се съобразя с тяхното решение. Аз съм подчинен на тази структура.

Моята молба към нея (бел. на ред.: - министър Николина Ангелкова) беше, това ако бъде факт, поне да не се променя листата за общински съветници, тъй като касае много хора от членската маса на ГЕРБ, техни близки приятели, семейства и предполагах, че няма да се отрази положително на изборите, които бяха непосредствено след това. Тя прие тази молба, като допълнително я помолих и отговорността при една евентуална загуба да бъде снета от общинското ръководство, тъй като ние по никакъв начин не сме участвали в промяната.

Тук е моментът да благодаря и на нея за оказаното съдействие още тогава, защото ние бяхме готови да работим в името на победата. По този начин, с новия кандидат-кмет, със старата листа. Още на следващия ден бях поканен на среща от г-жа Илиева, на която тя изказа своите намерения да бъде подменена до голяма степен и листата, което аз го разбирам. Това не е нещо нелогично. Изказах своите съображения пред нея, но тя, до голяма степен, не се съобрази, тъй като липсваше известно доверие към мен. Ние не бяхме се запознавали преди това. В последствие листата беше подменена, като във всичките нови лица, които влязоха в листата, включително и в нейно лице, към момента нямаше действащ член на ГЕРБ.

Аз изказах своето категорично несъгласие за този начин на действие, с пренебрегването на мнението на общинската структура. Беше ми предложено да заема последното място в листата за общински съветници, което аз, по гореизброените причини, отказах.

И в същия ден подготвих едно писмо, което изпратих до Изпълнителната комисия на партия ГЕРБ, лично до г-н Борисов, до г-жа Ангелкова, в което, накрая, изразих своята готовност да подам оставка като организационен секретар на структурата. И на мое място да бъде поставен човек, който счита всичките тези събития за нормални и естествени. До ден днешен аз отговор на това писмо нямам.

Наближиха изборите, ние бяхме поставени – нека да го нарека: в изолация, тъй като нямахме пряко участие в тях, не бяхме в листите за общински съветници. И бяхме помолени да бъдем малко по-настрана, но да съдействаме чисто технически за предизборната кампания и да имаме участие в официалното представяне на листата и кмета в края на предизборната кампания. След изборите нашите съмнения се оказаха правилни. Г-жа Антоанета Илиева и нейният екип загубиха и в двата тура от изборите, за съжаление, с немалка разлика.

Оттам последваха срещи, на които ние получавахме различни сигнали. В някои от тях се търсеше нашата отговорност за така стеклите се събития. Имаше, на моменти, и подкрепа и надежда, че грешките, ако могат да бъдат наречени такива, могат да бъдат изчистени. И ние да продължим своята работа в името на оздравяването и запазването на структурата. Приемахме всички тези срещи на драго сърце, тъй като това са години на работа, които не е много лесно човек да захвърли с лека ръка. Въпреки това особени резултати нямаше. Ходехме от среща на среща с министър Ангелкова, лично на среща с г-н Цветомир Паунов. Той изявяваше своята подкрепа към нас, но резултат нямаше. В последствие г-н Кесяков (бел. на ред.: – инж. Алекси Кесяков) беше приет за член на ГЕРБ, беше му вменена отговорността да координира общинските структури в Средногорието, което, за наше най-голямо съжаление, нямаше да доведе до особено добри резултати в съвместната ни работа. И ние считаме, че единственото, нека да го нарека – достойно, поведение в този случай е просто да се оттеглим и да дадем път на хората, които ще поемат местната структура и въобще – и на областно ниво. За да могат нещата да се развиват по най-правилния начин“.

На въпроса на водещия интервюто Александър Илиев дали оставката на общинското ръководство на ГЕРБ – Пирдоп е резултат на разногласия с областното ръководство и изолацията на местната структура, Георги Чобанов отговори:

„- На мен ми е трудно да дефинирам точно с кой имаме разногласия, по скоро – прав сте, тази изолация ни тласна към това решение. До ден днешен ние все още не знаем кой, конкретно, взе това решение, кои хора или човек. Нямам никаква представа докъде е стигнал в йерархията на ГЕРБ този въпрос. Да, честно казано, опитвам се да намеря отговор на тези въпроси, но до ден днешен не ги намирам. И смятам, че тази изолация е ясен сигнал, че промени в ГЕРБ като цяло има, и то не конкретизирам, примерно, на държавно ниво, говоря за отношението към местните структури. И сега дали е съвпадение или не – аз за себе си, това е мое лично мнение, го отдавам на промяната, която настъпи след оставката на г-н Цветанов (бел. на ред.: - Цветан Цветанов). Всички знаем, че той отговаряше пряко за структурите. Имаше пълна, по мое мнение, демокрация в този политически живот. И след неговата оставка, някак си нещата се промениха. За добро или лошо – времето ще покаже. Аз коментирам фактите такива, каквито са за мен“.

Въпрос на Александър Илиев: - Може ли да кажем кои са хората на ГЕРБ в Пирдоп, които подават оставка?

Георги Чобанов: „- През месец ноември ръководството беше в състав: Донка Бикова – общински ръководител, в мое лице – като организационен секретар, Мария Шентова, като член на ръководството, Тодор Велчев и Захарина Бодурова. Ноември месец г-жа Шентова подаде оставка официално по надлежния ред от ръководството и съставът беше намален. Министър Ангелкова даже ни беше помолила да намерим неин заместник. Ние имахме своите варианти и предложения, но до реализацията на тези неща не се стигна, което е и една от другите причини за тази оставка.

Миналата седмица, когато обявихме публично, че цялото ръководство подава оставка, всъщност са останалите, без Мария Шентова, тъй като тя го направи още ноември месец“.

Александър Илиев: - Един много важен въпрос – вие подавате оставка, но оставате ли членове на ГЕРБ?

Георги Чобанов: „- Благодаря за този въпрос. Всъщност – не! Не оставаме членове на ГЕРБ, тъй като не считаме това като нормално отношение. За нас винаги са били водещи, може би странни за политиката добродетели, като човечност, достойнство, морал, скромност, и т. н., да не ги изброявам. И тъй като ние не срещаме добра среда за развитие по-нататък, ние считаме, че по никакъв начин не трябва да се месим в работата бъдещото ръководство на местно ниво, на областно ниво и подаваме своята оставка и като членове. Още на следващия ден, след като го публикувахме, ние получихме между 20 и 30 заявления за напускане на членове от ГЕРБ, които, между другото, тази сутрин (бел. на ред.: – 15 януари), бяха внесени по надлежния ред от г-жа Донка Бикова в Централата на ГЕРБ.

През всичките тези години ние сме изпитвали много срещуположни емоции. И в повечето случаи, те бяха положителни. Ние наистина изпитваме удовлетворение, аз особено – гордост, затова, че имам възможност да работя в името на обществото. За което мога да изкажа само и единствено благодарност на Изпълнителната комисия и на ръководството на ГЕРБ, за това доверие, което ни е гласувано през годините. Искам да благодаря и на членовете, които бяха плътно до нас със своята подкрепа, със своята критика. Считам, че ние допринесохме до това, те свободно да могат да изразяват гласа си и той да има значение. Доколко сме успели или не, това, разбира се, могат да го кажат останалите и във времето напред.

Благодарен съм и на семейството си, тъй като те бяха през всичките тези седем – осем години плътно до мен. Аз в немалко време от това бях извън семейство заради тези обществени дела. И наистина съм им длъжник. И мога да благодаря на всички, и най-вече – може би с това ще изчерпя моето становище, че желая наистина от сърце успех на бъдещото ръководство на ГЕРБ – Пирдоп. И се надявам с това мое изявление по някакъв начин да сложим точка, да разкрием картите. И да няма повече в общественото пространство нагнетяване на напрежение между нас. Защото, в крайна сметка, ние всички, по един или друг начин, работим в името на правилното развитие на общината. За мен това е най-важно – да останем хора, и смятам, че човечността има място в политиката“.

ЖИТЕЛИ НА ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД   С участие в инициативи за 170-годишинната на Иван Вазов
Prev Post ЖИТЕЛИ НА ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД С участие в инициативи за 170-годишинната на Иван Вазов
ЛЕКОАТЛЕТКАТА ЕЛИЦА ТОДОРОВА ОТ ПИРДОП  Първа при жените на турнира „Академик“
Next Post ЛЕКОАТЛЕТКАТА ЕЛИЦА ТОДОРОВА ОТ ПИРДОП Първа при жените на турнира „Академик“
Related Posts

Leave a Comment: