ЖИТЕЛИ НА ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД С участие в инициативи за 170-годишинната на Иван Вазов

  • 0
  • 115 преглеждания

По повод 170 годишнина от рождението на Иван Вазов, Народният театър в София, чийто патрон е поетът, стартира инициатива под мотото „Препрочитаме Вазов“. Специалистът „Връзки с обществеността“ на институцията Неда Пелитева, специално за вестник „Регион“ сподели, че когато е публикувана идеята на сайта на Народния театър и разпространена по медиите, група жители на Копривщица им пише писмо. Тогава режисьорът Борис Радев взема решение да дойдат във възрожденския град и да заснемат с оператора Румен Ганчев клиповете с копривщенци, решили да се включат в благородната инициатива.

Ръководителят на театралната формация „Коприщенски разговорки“ Райна Тотева първа споделя идеята да се включат в инициативата и местните театрали с готовност се отзовават да четат кратки текстове от Вазови произведения.  Към тях се присъединяват и други копривщенци. Екипът от БНТ се свързва с директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева да поеме координацията между желаещите да участват в проявата и да организира тяхното заснемане.

Снимките бяха направени от 10 до 12 януари, в общинския Жив музей, книжарница „Ирисите“ и из града. Тазгодишните тържества, ще прелеят в други инициативи и през следващата година, когато ще се отбележи 100-годишнината от смъртта на Иван Вазов, каза г-жа Пелитева. Освен в София ще има чествания и няколко български града – Сопот, Берковица и др. Патрон на всички тези събития ще бъде кметът на столицата Йорданка Фандъкова, сподели тя.

Ще бъдат реализирани поредица от събития, с които ще бъде изразена обичта и уважението на българската общественост към патриарха на българската литература. Целта е, освен да бъде популяризирано неговото творчество, отново словото на този голям български писател и поет и духовен водач да стигне до всеки дом, до всеки българин.

От 3 март до 9 юли, когато е рожденият ден на Иван Вазов, по Българска национална телевизия по 3 пъти на ден в пиковите часове ще има излъчване на заснетите клипове в рубриката „Препрочитаме Вазов на Вазов език“, споделиха в края на снимачните дни Неда Пелитева и Борис Радев.

Копривщенците, които препрочитат Вазов, са Ани Стоичкова, Божана Доросиева, Бойка Дюлгярова, Борис Подгорски, Валя Алексиева, Василка Зайкова, Галитьон Кесяков, Генка Каменарова, Донко Мрънков, Дора Каменарова, Иван Лесков, Катя Мрънкова, Кунка Косева, Кунка Неделева, Мария Зайкова, Мария Рашкова, Марияна Цолова, Марияна Цоловска, Петя Георгиева и Рени Пачева.

Достойни последователи на родолюбивите копривщенци са учениците Анастасия Иванова, Бориана Азманова, Валерия Кунчева, Емили Подгорска, Диляна Дюлгерова, Кунка Якова, Ненко Юруков, Павел Меслеков, Полина Тороманова, Паола Крушарска и Филип Воденичаров.

„Нарекли сме програмата си за юбилейните години на патрона на Народния театър „Необозримостта Вазов“, защото искаме да припомним на всеки българин, а и на самите себе си, че сътвореното от нашия национален писател, от нашия народен поет е истински необят – духовна история и география на България“, пишат на сайта си инициаторите.

„Словото на Иван Вазов е вградено в червените ни и бели кръвни телца, все едно дали го знаем и искаме или не, то ни държи изправени, насърчава ни в надеждата и ни дава куража, че сме обичани, че сме родени с благословията на своя национален писател. И как да му се отдължим ли – като го четем и препрочитаме“, е казва по повод конкурса драматургът на театъра Мирела Иванова.

Честването на големия юбилей ще продължи през целия сезон, като кулминацията ще е драматизация на един от емблематичните, но недооценени романи на Патриарха на българската литература – „Нова земя“. По драматизацията работи режисьорът Юрий Дачев. Премиерата ще е на 9 юли, на откритата сцена на „Театър пред театъра“.

УЧИЛИЩЕТО В СЕЛО МИРКОВО  Получи уникално дарение
Prev Post УЧИЛИЩЕТО В СЕЛО МИРКОВО Получи уникално дарение
РЪКОВОДСТВОТО НА ГЕРБ – ПИРДОП  Подаде колективно оставка и напусна партията
Next Post РЪКОВОДСТВОТО НА ГЕРБ – ПИРДОП Подаде колективно оставка и напусна партията
Related Posts

Leave a Comment: