РОТАРИ КЛУБ – ПИРДОП Обяви финал на проекта „Възстановяване на чешма „Граматник“

  • 0
  • 60 преглеждания

На 10 юни членовете на Ротари клуб – Пирдоп обявиха на официална церемония завършването на поредния си проект – възстановяването на чешмата в местността „Граматник“ в близост до село Душанци. На събитието присъстваха кметовете на общината Ангел Геров, който е и член на клуба, кметът на Кметство Душанци Валентин Петров, дамите от Инър Уил клуб, приятели на ротарианците.

Президентът на Ротари – Пирдоп инж. Петър Чобанов заяви, че работата по проекта е започнала преди три години, когато начело на клуба е президентът Иван Нешков, но по различни причини изпълнението му е било прекъснато и подновено отново през 2018 г. Когато започнал мандатът му инж. Чобанов приел като личен обет завършването на начинанието. За няколко месеца през миналата есен, с подкрепата на немалко дарители и приятели, е каптиран е изворът, направено е водохващане и се изградил нов тръбопровод от полиетиленови тръби, с дължина от над 1360 м. до местността „Граматник“, където имаше и преди чешма, но вода до нея почти недостигаше поради затлачване на стария тръбопровод.

През пролетта на тази година се започнала работата и по съграждането на новата триструйната чешма. Президентът на Ротари – Пирдоп отправи благодарности към всички, които подкрепили проекта – инж. Драгомир Драганов и „Елаците-Мед“, „Аурубис България“, Ди Би Карго България“, Ротари клуб – Карлово, Стойно Стойнов, Иван Нешков, Петър Чобанов, Дончо Павлов, Петко Камберов, Тодор Семков, Нина Котова, Дамян Ненов, Ангел Геров, Александър Дичев и много други. Проектът е дело на Григор Груев, който помогнал и за неговото узаконяване. Той изрази признателност и към ръководствата на общината и кметство Душанци за оказаното съдействие при изпълнението на строителните дейности.

Инж. Петър Чобанов връчи документацията на проекта на кмета на Община Пирдоп Ангел Геров, в знак на официално завършване на обекта и за да поеме местната власт стопанисването на чешма „Граматник“. Той пожела мястото да продължи да се благоустроява, с което вече се е заел кметът на Душанци Валентин Петров, ангажирал се с направата на ограда и заслон.

Нещо, което се направи, остава завинаги, каза кметът Ангел Геров при приемането на документите, и отбеляза, че водата от тази чешма е една от най-вкусните в Средногорието. Той благодари на клуба за дарението, като гарантира, че мястото около нея винаги ще бъде приветливо и посещавано от много жители на региона.

Освещаване на новата чешма и водосвет отслужиха ставрофорен свещеноиконом отец хаджи Недко Бръмбаров и неговият син отец Николай. Двамата благословиха и поръсиха за здраве дарителите и присъстващите на откриването на триструйната чешма. Членове на Интеракт клуб – Пирдоп бяха подготвили за присъстващите на финала на проекта коктейл, по време на който бяха споделени пожелания за реализиране на други инициативи от ротарианците и нови придобивки за хората от региона, а за чешма „Граматник“ да се ползва от населението много години занапред.

Огромен интерес от чужди телевизии към Копривщица
Prev Post Огромен интерес от чужди телевизии към Копривщица
В ГРАДА НА ПЪРВАТА ПУШКА  143 години безсмъртие на Тодор Каблешков
Next Post В ГРАДА НА ПЪРВАТА ПУШКА 143 години безсмъртие на Тодор Каблешков
Related Posts

Leave a Comment: