В ГРАДА НА ПЪРВАТА ПУШКА 143 години безсмъртие на Тодор Каблешков

  • 0
  • 64 преглеждания

За трета поредна година дружество „Димо Георгиев“, с председател Веселин Станчев и бивши служители към транспортни войски, завършили Висшето военно транспортно училище „Тодор Каблешков“, от гр. Пловдив, са организатори на поклонение на гроба на своя патрон в Копривщица. Поклонението се състоя на 14 юни, а поводът бе 143 години от гибелта на апостола.

Кметът и заместник-кметът на Община Копривщица – Генчо Герданов и инж. Тони Малинов, бригаден генерал Явор Матеев, служители от общинската администрация, музейни работници, ученици от СУ „Любен Каравелов“, преподаватели във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ от София се събраха в църковния двор на храм „Свето Успение Богородично“, където се намира гроба на героя, за да отдадат своята признателност пред бележития син на Копривщица. На почетна стража застанаха Донко Мрънков и Генчо Дойчев, облечени във въстанически униформи и въоръжени със стари пушки, и знамето на пловдивското дружество „Димо Георгиев“, носено от о.з. подп. Ганчовски, асистирано от старшините от запаса  Манев и Попчев. Отец Богомил и неговият баща отец Георги, от с. Три водици, отслужиха заупокойна молитва за апостола и за всички дали живота за освобождението на България. След падане на колене и едноминутно мълчание, бяха поднесени цветя и венци.

По станала вече традиция и на паметника на апостола, който се намира в подножието на родната му къща, намираща се в непосредствена близост до църковния двор, се поднасят цветя и венци. Бригаден генерал Явор Матеев припомни неговите патриотични изяви, с които завинаги остана в историята на България. Директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева отбеляза, че като музеен специалист винаги се е стремяла в разказите си да пренесе тези велики герои от паметниците в умовете и сърцата на сънародниците ни. Кунка Неделева разказа за любимата на Тодор Каблешков – учителката в Копривщица Мария Българова от Сопот, на която дарява своя снимка за спомен и едни малки ножички, със завета ако изпадне невинна в мръсни ръце, да свърши със себе си. Г-жа Неделева изтъкна, че на този ден отбелязваме не годишнина от гибелта на апостола, а 143 години от неговото безсмъртие. На паметника бяха поднесени цветя и венци.

РОТАРИ КЛУБ – ПИРДОП  Обяви финал на проекта „Възстановяване на чешма „Граматник“
Prev Post РОТАРИ КЛУБ – ПИРДОП Обяви финал на проекта „Възстановяване на чешма „Граматник“
НА ТУРНИРА ПО МИНИ ФУТБОЛ „ЧЕЛОПЕЧ ОУПЪН 2019“
Next Post НА ТУРНИРА ПО МИНИ ФУТБОЛ „ЧЕЛОПЕЧ ОУПЪН 2019“
Related Posts

Leave a Comment: