Розовари показаха производството си

  • 0
  • 113 преглеждания

На 26 май фирма „Средногорска роза” село Буново направи Ден на отворените врати. Фирмата се занимава с преработка на маслодайна роза и диворастящи маслодайни култури, с производство и продажба на етерични масла и флорални води. Собственик на фирмата е Владимир Стоянов, управител – Вера Илиева, а технолог е Боян Станчев. Освен постоянния състав, фирмата наема сезонни работници, като техният брой варира всяка година между 50 и 80 човека.  Розовите масиви се разпростират на 200 дка, а маслодайната роза е от известния сорт „Роза Дамасцена“ от Сирия. В България розовите храсти намират най-благоприятни условия за тяхното развитие.

Розите виреят най-добре в подбалканските полета, където въздухът е влажен през нощта и сух през деня. Колкото планината е по-близо до розовите насаждения, толкова е по-добре, защото се събира много влага, а тя е подходяща за натрупване на етеричните масла.  Фирмата развива своята производствена дейност от много години, но за пръв път отваря врати за хора, искащи на място да се запознаят с нейното производство. Технологът Боян Станчев посрещаше всеки, влязъл в цеха и започваше увлекателно да разказва за прочутото българско розово масло. От него научихме, че  един литър се произвежда от около 3 – 3.5 тона цвят. Всички произвеждани от фирмата продукти са със сертификати за био, но за жалост продукцията не се търси в България и затова за реализирането им основно се разчита на китайския пазар.

Розовият цвят осигурява работа на временно заетите само за около месец, дори и по-малко, а работещите през останалото време добиват ценните масла. Трудността при този вид производство идва от това, че все още няма машини за бране на рози, както и за окопаване на розовите храсти. Има машини за торене, за пръскане и за окопаване на междуредията, но не и около самите храсти. Самата дестилация на розовото масло е тройна. Водата в този процес се добива от собствен водоизточник и е тройно дестилирана, което я прави много по-полезна при поливането от чешмяната. Загряването става с дърва, което също е свързано с биопроизводството. Цената, която берачите получават за своя труд за килограм рози, варира според качеството на набрания цвят между 2.00 и 3.50. Тази цена удовлетворява берачите, защото в района на Карлово, тя е паднала до 1 лев, затова бяха организирани протести на розоберачите.

През деня на отворените врати посетителите можеха да разгледат всяко местенце от розоварната, да видят мострите на предлаганите продукти, произвеждани във фирмата и ако желаят, да направят поръчки.  На пазара се предлагат флорални води от роза, мента, жълт кантарион и лавандула. Освен прочутата розова вода, се предлагат продукти от див пелин и мащерка. В производствената листа са включени тоалетни води, парфюми, гелове, кремове, перли и други. Фирмата е спонсор на читалище „Христо Ботев” Мирково при различни негови изяви.

МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ ОТСЛУЖИ ВОДОСВЕТ  За Свети Константин и майка му Света Елена
Prev Post МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ ОТСЛУЖИ ВОДОСВЕТ За Свети Константин и майка му Света Елена
В ПИРДОП  Възпоменателна заря-проверка в училището-паметник
Next Post В ПИРДОП Възпоменателна заря-проверка в училището-паметник
Related Posts

Leave a Comment: