С ПОДКРЕПАТА НА „ЕЛАЦИТЕ МЕД” И ДАРИТЕЛЯ ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ В село Каменица върнаха камбанния звън на църквата „Св. Петка”

  • 0
  • 101 преглеждания

Преди дни, благодарение на ръководството и служителите на „Елаците-Мед” АД, както и на дарителя Георги Иванов Георгиев, беше възстановен камбанният звън в многолетния храм „Св. Петка” в село Каменица, Община Мирково.

Георги Георгиев от село Каменица дари нова камбана на православната църква, чийто фундамент беше изработен и поставен от служителите на рудодобивното и преработвателно дружество „Елаците Мед”. Новата камбана е от месинг и тежи 49 кг. В момента тя се извисява на шест метра от земята и е в близост до старата в двора на храм „Св. Петка”. На върха на фундамента има поставен и голям метален кръст.

За да извършат благородното дело десетина работници в цеховете СРЦ и РМЦ на „Елаците Мед” АД, пристигнаха в село Каменица с необходимата техника и материали, за да поставят фундамента и новата камбана.

Пред няколко месеца църквата „Св. Петка” беше нападната от неизвестни до този момент крадци. Тогава беше открадната старата камбана на храма, която скоро беше открита от служителите на полицията в близост до селото, заровена в почвата. Те върнаха символа на православната вяра на неговите стопани от Църковното настоятелство. Работещите в „Елаците Мед” АД я реставрираха, тъй като тя е доста стара и увредена от взлома, след което я поставиха на мястото й, от където известява миряните за служба.

Всички обществени организации в село Каменица и признателните жители на селищоте отправят своята благодарност към дарителите – „Елаците Мед” АД и Георги Георгиев, за проявения жест да бъде възстановен камбанния звън на църквата „Св. Петка“.

ЗА ДЕЦАТА НА ЧЕЛОПЕЧ   Забавления с Илияна Балийска
Prev Post ЗА ДЕЦАТА НА ЧЕЛОПЕЧ Забавления с Илияна Балийска
Къщичка за книги в град Пирдоп
Next Post Къщичка за книги в град Пирдоп
Related Posts

Leave a Comment: