САМОДЕЙЦИ В СЕЛО ДУШАНЦИ Представиха автентичния народен обичай „Лазаруване“

  • 0
  • 134 преглеждания

В събота – 24 април, самодейци от читалище „Светлина“ представиха пред много жители и гости на село Душанци моминския празник „Лазаруване“. По предложение на председателя на настоятелството на културната институция Кристина Петкова, се приело тази година, за да бъдат спазени изискванията за предпазване от коронавируса, момичета да не посещава душанчани в домовете им, както се прави тук от десетилетия. А обичаят да се изпълни в центъра на селото, като в него се включат и жените от битовия хор. Така празникът да бъде по-различен и на него да се насладят всички, които уважават народните традиции, каза г-жа Петкова.

Радващо за самодейците е, че в лазаруването се включили не само местните момичета, а със съдействието на ръководителите и тези от общините Чавдар и Мирково, които участват в танцовите състави на читалище „Светлина“. Това довело в село Душанци и техните родители, изрази задоволството си Кристина Петкова от многото хора, които празнуваха заедно с лазарките. Мнозина от тях поздравиха организаторите за идеята и доставеното удоволствие да се порадват на жизнерадостните и щастливи момичета.

Най-малките лазарки бяха седемгодишните Синем и Габриела, които с много желание и ентусиазъм научили песните и танците, и се подготвяли за този важен за тях ден на репетициите в читалището. Кметът на Кметство Душанци Златка Кънева поздрави участниците в ритуала, като пожела на всички тях и гостите на селото здраве, благоденствие, много радост и надежди за добро по време на предстоящите Великденски празници.

При изпълнението на обичая се представиха автентичните местни песни и танци. Жените от битовия хор показаха как се приготвят душанските домакини за пристигането на лазарките – премитане на двора, пресяване на брашно, което да бъде дарено на момичетата за приготвянето на козунаците, както и бели яйца за боядисването на великденските символи. Лазарките получиха сребърна паричка, за да са здрави, погача – да са плодородни нивята, и здравец, наречен тази година за предпазване на всички от Ковид-19.

По време на обичая бе проведена и дарителска акция за събиране на средства за подкрепа дейността на Детски танцов състав „Светлина“ при читалището. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на нужни за изявите на младите фолклористи аксесоари и за участия във фестивали.

ЛАЗАРСКА ГРУПА ОТ ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА“ – СЕЛО ЧАВДАР  С песни и наричания благослови стопаните
Prev Post ЛАЗАРСКА ГРУПА ОТ ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА“ – СЕЛО ЧАВДАР С песни и наричания благослови стопаните
МЛАДО ЧИТАЛИЩЕ С първа родолюбива проява
Next Post МЛАДО ЧИТАЛИЩЕ С първа родолюбива проява
Related Posts

Leave a Comment: