ЛАЗАРСКА ГРУПА ОТ ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА“ – СЕЛО ЧАВДАР С песни и наричания благослови стопаните

  • 0
  • 79 преглеждания

На 24 април Лазарската група към читалище „Надежда“ в село Чавдар пресъздаде народния обичай „Лазаруване“. В него взеха участие пет девойки – Мирена Василева, Надя Нягулова, Мартина Кацарова, Катерина Герджилова и Станислава Любомирова, които изпълниха на стопаните на къщите, които посетиха, автентични момински песни, характерни за ритуала.

Инициатор за представянето на традицията беше на настоятелството на читалище „Надежда“. Девойките бяха организирани и подготвени от секретаря на културната институция Татяна Николова. С красивите си народни носии и лазарските песни, децата зарадваха чавдарчани, наричаха и пяха за здравето и благодатта на всички хора от село Чавдар и България. Поздравени бяха кметът Григор Даулов, секретарят на ОбА Павлина Павлова, общински съветници, почетният гражданин и дългогодишен кмет Пенчо Геров, изявени читалищни деятели, приятели и близки на лазарките.

Лазаровден се счита за денят, който е свързан с настъпването на пролетта и събуждането на природата за нов живот. Като вестители на най-хубавия сезон от годината момичетата бяха надарувани с лакомства, парички и яйца. Много от стопаните пожелаха да си направят снимка за спомен от гостуването на момичетата.

След обяд читалищните служители, лазарките, самодейци от читалището и църковни деятели изпълниха и народния обичай по внасянето на върбовите клонки за Цветница в храм „Св. Архангел Михаил” в селото. Беше изпълнена стара църковна песен. Празнично звъняха и камбаните на храма.

В КОПРИВЩИЦА  Музиканти получиха награди за талант и творчество
Prev Post В КОПРИВЩИЦА Музиканти получиха награди за талант и творчество
САМОДЕЙЦИ В СЕЛО ДУШАНЦИ  Представиха автентичния народен обичай „Лазаруване“
Next Post САМОДЕЙЦИ В СЕЛО ДУШАНЦИ Представиха автентичния народен обичай „Лазаруване“
Related Posts

Leave a Comment: