ШЕСТИЯТ МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „ЗЛАТЕН ПРАХ“ – ЧЕЛОПЕЧ

  • 0
  • 75 преглеждания

С впечатляващо участие на състави и изпълнители от четири континента

Приключилият в неделя – 21 юли, Шести международен фолклорен фестивал „Златен прах“ в с. Челопеч, постави нов връх в културната история и съвременни традиции на Средногорието и страната. През четирите дни на песни и танци, няколко хиляди зрители – в последния ден може и рекорд по посещаемост, имаха удоволствието и изпитаха насладата да се потопят в изобилието от багри, костюми и ритми, които завладяха сцената в парк „Корминеш“. Затова не случайни и съвсем закономерни бяха коментарите на хора, заели места в амфитеатъра, че в следващото си издание фестивалът може да бъде и цяла седмица.

А заявки за това имаше много – изпълнители гарантираха, впечатлени от атмосферата на „Златен прах“, че и догодина пак ще са тук, а какво по-хубаво от това, да имаш гарантирани участници, за Организационния комитет?

Закриването на фестивала бе кулминацията на проявата. На сцената, освен гостуващите чуждестранни ансамбли и изпълнители, своето изкуство показаха и лауреатите от конкурсната програма в песните и танците, оценявани от авторитети специалисти – за вокалните изпълнения Ваня Монева, доц. Галя Петрова-Киркова и Димитър Христов, а за надиграванията – проф. Даниела Дженева, Кирил Апостолов и Любчо Василев.

Първи на сцената се изявиха миналогодишните победители от Ансамбъл „Фолклорика“ – София и вокална група „Средногорски звън“, с ръководител Невелина Сараджова, които посветиха своята песен на Нина Калоянова от Организационния комитет за нейния рожден ден. След тях за прекрасните танци, завладяващи ритми и костюми, публиката дълго аплодира гостите от далечно Перу, носителите на първа награда в категорията до 12 години – Танцов състав „Чавдар“ – Пазарджик, с хореограф Иван Андров. Малките фолклористи показаха, че българските народни традиции са живи и се развиват. Награди – дипломи, плакет, бутилка шампанско със златни късчета и цветя от кмета инж. Алекси Кесяков и директора на фестивала Маргарита Богданова, получиха и останалите победители – до 18 години Детско-юношески танцов състав „Еремия“ – София, с ръководители Ивайло Георгиев, Рая Тошева и Стефан Витанов, и над 18 години – Танцов състав „София 6“, с хореограф Николай Несторов. При песенните изяви на първо място е Славея Яворова Младенова, участник в категорията до 12 години, до 18 години победител е Спасимира Главучева. При камерните състави до 16 години призът спечели дует Ива Гоговска и Диана Танчева. Над 16 години победители са Фолклорна формация „Славеи“ – Анабел и Дарина Дамянови. При певческите колективи на първо място до 16 години е Школа за народни изпълнители и вокални групи „103 градуса“, а над 16 години – Мъжка фолклорна група „Айдара“.

Впечатляващо бе изпълнението на представителите на Башкирия – Ансамбъл за песни и танци „Айтуган“, както и на състава от Южна Корея, сътворили истинска и неповторима разноцветна картина на своята страна с ветрила. Близки до нашите народни танци бяха изпълненията на Ансамбъл „Чиявец“ от Република Сръбска Босна и Херцеговина, а че танците са мост на приятелството най-силно показаха носителите на „Гранд При“ от фестивала „Витоша“ в София и специални гости на „Златен прах 2019“ – Челопеч от Северна Осетия. За всички тях имаше специални награди, за спомен от гостуването в България. Нов танц пред публиката показаха и малките танцьори от състав „Българче“ – Челопеч, с хореограф Станислав Стойков.

На сцената в парк „Корминеш“ няколко пъти своето изкуство и умения в танците споделиха с публиката съставите от Казахстан, Мексико, Турция и българските участници. Нямаше ден, в който на народните хора на поляната да не се наловят едни до други танцьори от чужбина и игралци от Средногорието.

И както се полага и стана очаквана традиция, закриването на фестивала в с. Челопеч направи председателят на Организационния комитет и кмет на общината инж. Алекси Кесяков, с впечатляваща и запомняща се заря. Послание за очакване на следващия – Седми „Златен прах“.

КЛУБЪТ ПО КАНУ-КАЯК НА ПИРДОП  С първи стартове на републиканско първенство
Prev Post КЛУБЪТ ПО КАНУ-КАЯК НА ПИРДОП С първи стартове на републиканско първенство
Хайдушко сборище край възрожденския град
Next Post Хайдушко сборище край възрожденския град
Related Posts

Leave a Comment: