Хайдушко сборище край възрожденския град

  • 0
  • 57 преглеждания

Регионалният клуб в Копривщица към Национално дружество „Традиция“, заедно с членове на други клубове от страната, участваха в представлението „Хайдушко сборище“. Спектакълът, в който се припомня за родените в Копривщица бележити хайдути и воеводи, бе представен сред естествените декори на местността „Кулата“, разположена по средата на пътя Копривщица – Стрелча.

Прочетен бе поздравителен адрес от общинското ръководство до организаторите.  Показани бяха моменти от дейността на хайдутите Дончо Ватах войвода, Детелин Войвода, Ралчо Войвода, Драгоя, Петко Янтахта, Добри войвода, Бойко Нешов и др. На хайдушкото сборище беше пресъздадена битова сцена от живота на малкия градец и идилията на всекидневното общуване на мегдана. Подчертано беше, че селището е място на народните пазители и прощаване на сина с милата си майчица, преди да поеме по хайдушките поляни. Нападението на турските орди над селото и откарването им в робство бе причината народните закрилници да устроят засада и да освободят близките си.

Представлението завърши с народно веселие, което бе озвучено от гайдата на Георги Банчев. Четец на възстановката беше Донко Мрънков, председател на регионалния клуб във възрожденския град, а участници – от патриотичните организации от София, Ловеч, Тетевен, Троян, Златица, Нова Загора, Съединение, Хисаря, Попово, Червен бряг, Панагюрище, с. Баня, Панагюрско и Копривщица.

На заслона в местността бе раздаден приготвения от Генчо Дойчев курбан, продуктите за който осигури Община Копривщица.

ШЕСТИЯТ МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „ЗЛАТЕН ПРАХ“ – ЧЕЛОПЕЧ
Prev Post ШЕСТИЯТ МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „ЗЛАТЕН ПРАХ“ – ЧЕЛОПЕЧ
ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПОБРАТИМЕНИЯ РУСКИ ГРАД ЕГОРЕВСК  На гости за летния празник на Пирдоп
Next Post ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПОБРАТИМЕНИЯ РУСКИ ГРАД ЕГОРЕВСК На гости за летния празник на Пирдоп
Related Posts

Leave a Comment: