СКУЛПТУРА НА ЛЕЛЯ ГЕНА – ГЕРОИНЯТА НА ТОДОР ВЛАЙКОВ Украси фоайето на началното училище в родния му град

  • 0
  • 72 преглеждания

От понеделник – 15 март, в централното фоайе на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“ в гр. Пирдоп е изложена композицията от орехово дърво „Леля Гена“, съобщи директорът на учебното заведение Евдокия Богданова. Тя е дело на скулптора Христо Кирилов, който е от гр. София, но е пирдопски зет на семейство Райчеви.

Творбата е изработена по проект на автора, с който кандидатства пред Национален фонд „Култура“, програма „Творчески инициативи“ на Министерството на културата, в партньорство с учебното заведение. Той решава да участва със своя творба, като избрал да изработи художествена композиция по произведение на писателя Тодор Влайков. За да избере персонаж за създаване на скулптурата, Христо Кирилов чете неведнъж книги на пирдопчанина и накрая се спира на образа на леля Гена от едноименната му повест и нейната майка баба Минчовица.

През месец ноември 2020 г. той разговарял с ръководството на училището, което приело идеята му и се включило в проекта, тъй като едно от изискванията на програмата е творбата да бъде дарена. Авторът избрал, след като тя бъде готова, това да стане за училището в родния му град, на което Влайков е бил главен учител и патрон. Провели се и няколко срещи в съботни дни, за да се уточнят детайли от съвместното реализиране на идеята.

Първоначално скулптурата трябвало да се изработи от ясеново дърво и да се изложи в двора на училището, но заради влиянието на атмосферните условия върху дървесината, Христо Кирилов и педагозите се отказали. Приятел на автора му подарява ствол от орех с два клона, и той започнал работа. Според изискванията на програмата срокът за реализирането на проекта бил 31 март, затова изработката на двата образа, както се вижда от видеоклип на г-н Кирилов, се извършвала бързо, но прецизно и с особено старание от твореца, с помощта на електрически дърворез и брадва.

В събота – 13 март, готовата скулптора Христо Кирилов дарил на учебното заведение и заедно с г-жа Богданова избрали мястото, където да бъде разположена. Скулптурата е изключително сполучлива, всяка една гънка, дори очите, са толкова изразителни, че сякаш леля Гена ти говори, каза директорът на училището. И сподели, че предстои да бъдат създадени по-добри условия за разполагането й във фоайето на първия етаж на сградата.

Повестта на Тодор Влайков е родена от живота на познатите му съграждани от Пирдоп. И разказва за работливата, честна, добра и отрудена от годините леля Гена и нейната болна майка баба Минчовица, която я е отгледала.

ПРОДУЦЕНТЪТ И РЕЖИСЬОР ПЕТЪР ВЪЛЧЕВ ОТ ПИРДОП
Prev Post ПРОДУЦЕНТЪТ И РЕЖИСЬОР ПЕТЪР ВЪЛЧЕВ ОТ ПИРДОП
В ПИРДОП ПРАЗНИЦИ НА БУКВИТЕ   За първокласниците от НУ „Тодор Влайков“
Next Post В ПИРДОП ПРАЗНИЦИ НА БУКВИТЕ За първокласниците от НУ „Тодор Влайков“
Related Posts

Leave a Comment: